[ X ]
Autorităţile au elaborat un plan de acţiuni ce îi vizează pe moldovenii reîntorşi de peste hotare
19 Martie
foto: viza.md

Migranţii reîntorşi constituie circa 2,6 % din totalul populaţiei cu vârstă de 15-64 ani. Principalele motive care au determinat reîntoarcerea migranţilor au fost cele de natură personală cum sînt incapacitatea de a mai munci, presiuni din partea familiei, îmbolnăvirea/decesul îngrijitorului copilului de acasă și altele, transmite Curentul.md.

Cei mai vulnerabili pe piața muncii se adeveresc a fi tinerii migranți reîntorși, printre aceștia fiind înregistrată cea mai mare pondere a şomerilor și a persoanelor economic inactive. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga a elaborat un proiect de acțiuni pentru anii 2014-2016 privind susținerea reintegrării cetățenilor reîntorși de peste hotare, care la moment este în proces de examinare la Guvern.

„Prin acest pachet de acțiuni ne-am propus asigurarea informării corecte și permanente a cetăţenilor despre situaţia pieţei muncii şi mediatizarea continuă a oportunităţilor de revenire și angajare în țară. Totodată, optăm pentru o politică sensibilă şi deschisă faţă de necesităţile beneficiarilor, tindem să îmbunătățim serviciile sociale, medicale și de educație, să realizăm unele acțiuni ce ar contribui la dezvoltarea unui mediu favorabil pentru afaceri, întrucât și migranţii reîntorşi dispun de un potenţial economic real de a interveni cu contribuţii pozitive la dezvoltarea ţării sau localității de origine”, a menționat Sergiu Sainciuc, viceministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Ambasadorul Republicii Cehe la Chișinău, Dl Jaromir Kvapil a subliniat că „cea mai bună modalitate de încurajare a reîntoarcerii migranților constă în dezvoltarea economică sustenabilă a ţării cu un climat de afaceri favorabil și politici guvernamentale adaptate la nevoile migranților”.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților