[ X ]
[ X ]
[ X ]
Au ajuns pe mina poliției fiind bănuiți de fabricarea actelor false în vederea dobîndirii cetăţeniei româneşti
11 Iulie

Ofițerii Direcției investigarea fraudelor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) au reținut zilele trecute membrii unei grupări specializate în fabricarea actelor false. Aceştia sunt bănuiţi de activităţi ilicite legate de perfectarea actelor în vederea dobîndirii cetăţeniei româneşti, transmite Curentul.md

Gruparea era formată atît din cetățeni ai Republicii Moldova, cît şi ai României care se ocupau cu perfectarea, legalizarea şi depunerea actelor,  în numele persoanelor interesate din Republica Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă, în vederea obţinerii cetăţeniei Române, practicînd acest gen de activitate din anul 2009.

La moment, sunt identificați și cercetați un bărbat de origine română, de 65 de ani și concubina lui, o moldoveancă de  38 de ani. Fiecare din ei avea un rol bine determinat, inclusiv şi cel de intermediere şi asigurare a legăturii directe cu reprezentanţii structurilor de drept din ţară.

În urma perchizițiilor efectuate, la domiciliul bănuiților, au fost depistate  acte ce confirmă implicarea acestora în genul de activitate specificat și din locuință au fost ridicate tehnică de calcul şi imprimante, procuri, copii de buletine, declarații, copii a certificatelor de naștere, mărci fiscale pentru cazierele juridice românești, dosare gata pentru depunere şi altele în etapa de pregătire, caziere juridice în original, certificate de cetăţenie în original şi copii.

În urma cercetărilor polițienești, s-a constatat că pe parcursul perioadei 2011 -2013,  peste 40 de persoane au beneficiat de serviciile suspecților, astfel, dosarele cetățenilor care au dobîndit cetățenia română au fost ridicate.

În prezent, se petrec măsuri de urmărire penală în vederea stabilirii complicităţii altor persoane în această schema infracţională.

Suspecții sunt cercetați penal și potrivit legislației, persoanele culpabile de „Abuzul de putere sau abuzul de serviciu” și „Confecţionarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale,  a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false”, riscă privațiune de libertate de pînă la 7 ani.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților