Mai mulți activiști civici au adresat un apel public Prim-ministrei Maia Sandu, ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicolae Popescu, Președintelui Igor Dodon și deputaților Parlamentului Republicii Moldova, prin care solicită publicarea tuturor documentelor și a corespondenței oficiale referitoare la Stadion, atât cu ambasada SUA cât și cu alte părți (oameni de afaceri, investitori străini) pentru perioada 2005-2019, imediat cum acestea sunt disponibile și inițierea unui amplu proces de consultări publice, conform legislației, informează CURENTUL.
Semnatarii apelului menționează: „Stadionul din perimetrul străzilor București-Tighina-Ismail trebuie să fie Republican. Decizia despre viitorul terenului și construcțiilor stadionului trebuie hotărâtă de cetățeni, iar planurile de conversie sau reconstruire trebuie să reflecte dorința cetățenilor exprimată în cadrul unor proceduri de consultare publică organizate corect și cu participare cît mai incluzivă, pe de o parte, dar și să se integreze în viziunea de dezvoltare a centrului orașului Chișinău, pe de altă parte”.
„Considerăm că noua guvernare, care a exprimat intenția de a scoate țara din captivitate (inclusiv, prin votarea pe 8 iunie 2019 a Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova) și care luptă cu practicile netransparente ale vechii guvernări, trebuie să își asume angajamentul de a asigura transparența totală a procesului, să depună eforturile necesare pentru identificarea tuturor instrumentelor de consultare a opiniei publice și, eventual, să se implice în eforturile comune de revitalizare a spațiului.
Condamnăm felul în care precedentele guvernări au gestionat situația Stadionului Republican, felul cum a fost votată legea despre desființarea Stadionului și vinderea terenului, încălcând procedura de transparență decizională și felul cum aceasta a fost promulgată (de către Andrian Candu, care deținea interimatul funcției de președinte după a cincea suspendare a lui Igor Dodon). De asemenea condamnăm atitudinea necritică a noii guvernări față de această situație. Or, ruinarea și înstrăinarea Stadionului Republican merită o anchetă la fel de detaliată precum privatizarea Aeroportului Chișinău sau alte scheme de corupție și trafic de influență a vechilor guvernări”, afirmă aceștia, exprimându-și încrederea că „greșelile trecutului vor fi reparate” și că vor obține răspunsurile până pe 2 septembrie.
Apelul este semnat de: Constanța Dohotaru, Iulia Cozacenco, Iulia Panici, Vitalie Sprînceană, Vlada Ciobanu, Andrei Lutenco, Maria Axenti, Ana Dabija,
Ion Ungureanu, Oleg Tomșa, Natalia Slepuhin, Eugen Camenscic, Dumitru Rusu, Cristian Doroftei, Ecaterina Luțișina, Ana-Maria Popa.
Cristina Pendea