Reprezentanții Agenției Naționale penru Siguranța Alimentelor (ANSA) susțin că, condițiile meteorologice din perioada de vară au fost în fond favorabile pentru creșterea, dezvoltarea și formarea roadei la culturile agricole.
„Vremea s-a menținut caniculară și cu precipitații periodice. Ploile puternice căzute în unele zile, izolat însoțite de grindină și intensificări ale vântului, au provocat în unele raioane vătămarea culturilor agricole”, comunică cei de la Agenție.
Sursa mai declară că în condițiile climatice formate dezvoltare însemnată au primit și majoritatea speciilor nocive plantelor.
„În perioada de toamnă dezvoltarea acestora va continua, cauzând dăunarea culturile agricole și deprecierea calității producției. Dintre speciile de dăunătorii polifagi însemnătate economică vor primi murinele (Muridae), activitatea sporită a cărora se va semnala pe semănăturile de rapiță și cerealiere de toamnă. Tot aici pe parcursul lunilor de toamnă se va semnala hrănirea larvelor din a doua generație a buhei semănăturilor și cu semnul exclamării (Agrotis segetum şi A. exclamationis), în special în raioanele din nordul republicii, unde zborul fluturilor a fost sporit. Menținerea culturilor în stare liberă de buruieni, va diminua nocivitatea dăunătorului. Până la recoltarea culturilor prășitoare, precum și legumicole cu termene târzii de coacere (tomate, ardei, vinete, varză) va continua dezvoltarea larvelor buhelor (a verzei, a fructificațiilor) din a doua și a treia generații. Atacuri însemnate a larvelor este posibil pretutindeni la tomate, porumb varză, ardei, vinete, în special pe timp cald (t℃=22-28ºC), cu umiditate moderată”, comunică sursa.
ANSA mai declară că la păioasele de toamnă în lunile de toamnă va continua depunerea ouălor şi ecluzarea larvelor gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides): „Hrănirea larvelor va fi deosebit de periculoasă pe câmpurile însămânțate cu semințe netratate cu insecticide, în special pe timp cald cu precipitații periodice. Va continua zborul mai multor specii de muște dăunătoare cerealelor (musca de Hessa – Mayetiola destructor, musca suedeză – Osсinella pusilla şi musca neagră a grâului – Phorbia fumigate), cu depunerea ouălor pe frunzele tinere (faza de 1-3 frunze). Atacul însemnat al muștelor se prognozează la semănăturile timpurii, în special în condiții cu timp cald și moderat umed. Până la sosirea timpului rece daună vor cauza imago și larvele de cicade (neagră – Laodelphax striatella, comună a cerealelor – Macrosteles laevis, striată a cerealelor – Psammotettix striatus), care pe lângă faptul că înțeapă și sug sucul din plantă mai transmit bolile virotice de la o plantă virusată la alta sănătoasă. Plantele puternic atacate stagnează în creștere, iernează slab. În perioada de toamnă la etapa inițială de creștere a plantelor, acestea adeseori sunt atacate de agenții patogeni din sol sau de pe sămânță (Pythium spp, Rhyzoctonia solani, Fusarium spp, Aphanomyces spp, Phytophtora spp.etc.), care cauzează afectarea de așa maladii ca: tăciunele şi mălura comună, putregaiul rădăcinii, mucegaiul semințelor, mucegaiul de zăpadă, făinarea, septorioza şi altele. Prevenirea și combaterea acestor patogeni se realizează prin tratarea calitativă a semințelor înainte de semănat. Măsura se va realiza cu mașini speciale de tratat semințe, bine calibrate, care să acopere complet și uniform semințele. La selectarea produsului de reținut faptul, că substanța activă trebuie să acționeze asupra complexului de patogeni”.
Pentru mai multe informații despre dezvoltarea bolilor și dăunătorilor, precum și produsele omologate la anumite culturi, luați legătura cu inspectorii fitosanitari din subdiviziunile teritoriale pentru Siguranța Alimentelor.
Cristina Pendea