[ X ]
ANSA avertizează! Un virus poate produce mari pierderi economice crescătorilor de animale
2 Septembrie

Confirmarea unor cazuri de febră catarală a oilor în Turcia, Macedonia, Bulgaria și România, fac necesară avertizarea publicului larg din Republica Moldova cu privire la pericolul şi evoluţia acestei boli, transmite CURENTUL.

Republica Moldova este indemă față de febra catarală a oilor, pe teritoriul țării nefiind înregistrată niciodată.

Febra catarală a oilor sau Blue tongue (Boala limbii albastre), este o boală infecţioasă endemică, de origine virotică (Bluetongue virus), încadrat în familia Reoviridae, genul Orbivirus. Este o boală sezonieră și apare în zonele cu climă temperată. Sursele de infecție sunt animalele bolnave sau trecute prin boală.

Virusul prezintă o mare stabilitate. În sânge citrat la 40C  își menține virulența timp de 4 ani, iar in stare liofilizată și în soluție de glicerină se păstrază activ ani de zile. Este rezistent la putrefacție.Este rezistent la acțiunea cloroformului, eterului dar sensibil la acțiunea tripsinei.

Cele mai receptive sunt oile și în deosebi cele pînă la un an rasele europene perfecționate. Bovinele și caprinele sunt destul de rezistente, manifestînduse adesea subclinic, dar pot face și infecții clinice, chiar mortale. Rasele locale sunt, în general  mai puțin receptive. Îmbolnăviri  cu evoluție gravă s-au semnalat și la cerbi.

Profilaxiea prevede evitarea importului din țările contaminate, importul să se efectueze din efective indeme și după ce au trecut șase luni de la stingerea ultimului focar de boală din țara respective.

Prezența cazurilor de bolă în apropiata vecinătate a țării impune o supraveghere sanitar- veterinară mai profundă, accentuată pe supravegherea statusului clinic a tuturor turmelor de animale receptive. La exploatațiile de animale receptive se vor impune măsurile igienii zoo-veterinare de rigoare și în deosebi combaterea insectelor hematofage (dezinsecția).

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților