[ X ]
Angajaţii din sistemul de sănătate vor avea salarii mai mari
30 Iunie
Personalul medical va fi salarizat în baza unui nou mecanism. Ieri, membrii Cabinetului de miniştri au aprobat Proiectul hotărârii Guvernului „Despre aprobarea Regulamentului privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală”. Potrivit documentului, salariile medicilor și lucrătorilor medicali  se vor majora, în medie, cu 20%, iar tinerii specialişti vor fi cei care vor beneficia de cele mai mari creşteri. Prin această reglementare, Ministerul Sănătății își propune să reţină medicii în sistemul de sănătate şi să excludă inechitatea în remunerarea tinerilor specialiști, transmite CURENTUL.

Noul mecanism de salarizare este mai simplu şi transparent în calcul şi se bazează pe performanţele profesionale individuale în muncă. Astfel, venitul salarial al angajaţilor din instituţiile  medico-sanitare publice, încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, se compune din: partea fixă a salariului, partea variabilă a salariului şi alte norme şi garanţii salariale.

Totodată, prin noul Regulament se pune în sarcina Ministerului Sănătăţii extinderea prevederilor şi introducerea indicatorilor de performanță, inclusiv pentru asistenţa medicală spitalicească. Prin intermediul acestui mecanism va crește calitatea serviciilor medicale şi nivelul de satisfacție al pacienților trataţi.

Cheltuielile necesare pentru majorarea salariului în varianta propusă se estimează la 295,1 milioane de lei. Acestea vor fi acoperite din contul şi în limita mijloacelor contractate de către instituţiile medico-sanitare publice cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină precum şi din alte surse de venit, permise de legislația în vigoare.

Acest document a fost elaborat de Ministerul Sănătăţii, în conformitate cu Strategia de Dezvoltare a Resurselor Umane din Sistemul Sănătății pentru anii 2016-2025.

Datele de evidență statistică arată că, dacă în anul 2003 în instituțiile medico-sanitare din țară activau 10 978 de medici, atunci în 2015 numărul acestora a scăzut la 10 397. Totodată, în 2003 erau angajați 24 458 de asistenți medicali, iar în 2015 – 21 527. Astfel, numărul medicilor a scăzut deşi USMF ”N. Testemițanu” a pregătit anual şi constant specialişti din sursele bugetului de stat.

Regulamentul va intra în vigoare începând cu 1 iulie.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților