Ca urmare a devalorizării leului moldovenesc, a creşterii preţurilor la materie primă, dar şi a posibilelor majorări de tarife la gaze naturale şi energie electrică creşte presiunea de producătorii de pîine, iar autorităţile consideră că totul e normal. La această concluzie ajunge ziarul „Moldavschie Vedomosti”, care a publicat astăzi o amplă analiză la această temă, transmite CURENTUL.
„Toate preţurile vor creşte. Principalul argument – devalorizarea leului. La astfel de prognoze sumbre ajung mulţi. Paşi serioşi au fost făcuţi deja – distribuitorul de energie electrică „Gaz Natural Fenosa” a cerut majorarea tarifelor cu 50%, iar compania „MoldovaGaz” – cu 40%. ANRE analizează solicitările lor, făcînd promisiuni că va ţine cont de posibilităţile reduse ale consumatorilor. Bussines-ul promite: creşterea tarifelor la energia electrică şi la gaze, în lanţ, se va expune asupra tuturor preţurilor. Şi, în primul rînd, la pîine”, se spune în analiza, citată de TRIBUNA.
Publicaţia invocă spusele specialiştilor precum că devalorizarea leului deja a determinat creşterea preţului la materia primă de bază – a făinii. „Nu se poate de obţinut pîine de calitate din făină moldovenească, spun producătorii de pîine, e nevoie de importat ucraineană sau rusă. Doar în ultimele trei luni preţurile la făina de import au crescut cu 60 de bani per kilogram. Dar şi cu preţurile vechi la resursele energetice pierderile constituie 39 bani la fiecare franzelă de 400 grame, preţul său la bucată fiind de 3 lei şi 35 bani”, notează sursa.
Publicaţia atrage atenţie că în ultima perioadă au crescut preţurile şi la alte ingrediente folosite la producerea pîinii şi ajunge la concluzia că preţul de cost al pîinii deja este mult mai mare decît era pînă în prezent. Astfel, autorul analizei ajunge la concluzia că în timpul apropiat ar putea creşte preţurile la pîine, deoarece sînt întrunite toate condiţiile pentru aceasta.
Cristina Pendea