[ X ]
Alarmant! Numărul persoanelor cu dizabilități din R. Moldova este în creștere
28 Noiembrie

Biroul Naţional de Statistică a anunțat că în ultimii 5 ani numărul persoanelor cu dizabilități a crescut cu 3,8%, anume din cauza procesului de îmbătrînire a populaţiei, a riscului de accidente, precum şi a numărului în creştere a cazurilor de afecţiuni cronice, transmite CURENTUL.

Astfel, numărul total al persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova este de 184,3 mii persoane, inclusiv 14,0 mii copii cu vîrsta de 0-17 ani. În ultimii 5 ani numărul acestora a crescut cu 3,8% în general, iar în cazul copiilor a scăzut cu 7,9%. Persoanele cu dizabilităţi reprezintă 5,2% din populaţia totală a ţării, iar copiii cu dizabilităţi constituie 2% din numărul total al copiilor din țară. Aproape fiecare a şaptea persoană cu dizabilitate se încadrează în categoria celor cu dizabilitate severă.

Rata dizabilităţii pentru mediul rural constituie 547 persoane cu dizabilităţi la 10 mii locuitori, comparativ cu 472 persoane cu dizabilităţi la 10 mii locuitori din mediul urban. Numărul beneficiarilor de pensii de dizabilitate s-a majorat cu 2,3% comparativ cu anul 2009. Fiecare a zecea persoană se încadrează în categoria celor cu dizabilitate severă.

La fel, se atestă o reducere a numărului de persoane expertizate, inclusiv a ponderii persoanelor cărora li s-a stabilit grad de dizabilitate. Principala cauza care determină dizabilitatea primară sunt bolile aparatului circulator cu 21,2%, după care urmează tumorile cu 20,1%, bolile sistemului osteo-articular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv – 10,3%.  Pentru populaţia din mediul urban în structura dizabilităţii primare predominante rămîn a fi tumorile cu 23,9%, iar în mediul rural bolile aparatului circulator cu 21,1%.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților