Pe data de 20 martie curent, Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) în parteneriat cu Institutul Naţional al Justiţiei (INJ) au organizat un seminar de instruire cu tema ”Aspecte practice privind aplicarea legislaţiei în domeniul Proprietăţii Intelectuale”. Seminarul a avut drept scop familiarizarea judecătorilor, procurorilor şi mediatorilor cu aspectele practice privind aplicarea legislaţiei în domeniul proprietăţii intelectuale şi crearea unei platforme de comunicare între instituţiile de reglementare juridică, transmite CURENTUL.
În deschidere, Directorul General AGEPI, Lilia Bolocan a salutat prezenţa menţionînd importanta tematicii seminarului pentru activitatea acestora. Astfel, Dna Lilia Bolocan a făcut o scurtă prezentare a domeniului de activitate AGEPI, obiectivele de lungă durata, precum şi realizările importante. De asemenea, dumneaei a menţionat că în condiţiile dezvoltării globale, proprietatea intelectuală capătă valoare tot mai mare, ceea ce duce la tendinţa de încălcare frecventă a drepturilor de PI, ulterior creşterea adresărilor în instanţa de judecată.
Ca obiectiv pentru viitorul apropiat, dna Lilia Bolocan a specificat conlucrarea cu Curtea Supremă de Justiţie în vederea creării Generalizărilor de practici cu scopul de preluare a experienţelor bune în domeniu juridic.
La rîndul său, Directorul Executiv al INJ, dna Diana Scobioală a accentuat că acest seminar se înscrie în Planul Naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE şi a remarcat disponibilitatea Institutului Naţional al Justiţiei în organizarea evenimentelor de acest gen. Dumneaei a recunoscut că proprietatea intelectuală este un domeniu ”sensibil” pentru cei din sfera justiţiei şi că o rundă continuă de comunicare cu specialişti în domeniul PI este benefică pentru activitatea judecătorilor şi procurorilor.
Ulterior, conform agendei de lucru a seminarului, vicedirectorul AGEPI, Ion Ţigănaş a făcut o prezentare generală despre proprietatea intelectuală, rolul, esenţa, componentele şi principiile acesteia, au fost descrise şi exemplificate obiectele de proprietate intelectuală, împreună cu legislaţia ce ţine de protecţia acestora. În cadrul seminarului au fost prezentate comunicări ce ţin de Reglementarea juridică a dreptului exclusiv asupra mărcilor şi Reglementarea juridică a drepturilor de autor şi drepturilor conexe.
Prezentările au fost urmate de 3 studii de caz cu simularea unui proces în instanţă cu următoarele subiecte: ”Litigiile privind nulitatea înregistrării mărcilor”, ”Litigiile privind decăderea din drepturi asupra mărcii din motivul neutilizării efective” şi ”Încălcarea dreptului de paternitate asupra operei”. În urma discuţiilor, persoanele prezente au încercat să găsească soluţii şi să declare o sentinţă în conformitate cu legislaţia în vigoare.
La seminar au fost prezenţi în jur de 60 persoane din judecătoriile mun. Chişinău şi din raioanele Republicii Moldova (Rîşcani, Sîngerei, Orhei, Ungheni), Curtea de Apel Chişinău şi Curtea de Apel Bălţi, Procuratura Generală şi Procuraturile raionale (mun. Chişinău, Ocniţa, Ialoveni, Briceni, Teleneşti, Hînceşti, Făleşti), precum şi mediatori, specialişti ai AGEPI şi INJ.
Participanţii la seminar au primit Certificate de instruire în domeniul proprietăţii intelectuale.
Adrian Platon