Cercetători, inventatori şi reprezentanţi ai uniunilor de creaţie din Republica Moldova s-au întrunit la AGEPI pentru a trece în revistă rezultate activităţii de promovare peste hotarele Republicii Moldova, pe parcursul anului 2014, a realizărilor ştiinţifice şi inovaţionale ale instituţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, precum şi învăţămînt superior din ţară, transmite CURENTUL.
Potrivit directorului general Lilia Bolocan, AGEPI este responsabilă nu doar de înregistrarea părţii tehnice ale unui obiect de proprietate intelectuală, dar este obligată să promoveze inventivitatea, spiritul creativ şi talentul atît la nivel local, în ţară, cît şi peste hotarele ei.
Astfel, pe parcursul anului 2014, AGEPI a susţinut participarea inventatorilor din ţara noastră la 6 expoziţii şi forumuri internaţionale de invenţii, produse şi tehnologii noi, printre care cele din Romania, Elveţia şi Belgia, la care s-a participat tradiţional pe parcursul mai multor ani, dar şi la 2 foruri de invenţii noi, din Polonia şi Croaţia, asigurînd promovarea mai ampla a realizărilor ştiinţifice şi inovaţionale în spaţiul european.
La aceste saloane internaţionale au fost prezentate 202 lucrări din diverse domenii ale ştiinţei şi tehnicii, iar 140 din ele au primit distincţii la diferite categorii, care reprezintă fondul de aur al creativităţii şi inventivităţii Republicii Moldova. De asemenea, la aceste foruri internaţionale AGEPI, de asemenea, a oferit anumite distincţii celor mai bune lucrări prezentate de inventatorii din alte ţări.
În aceeaşi ordine de idei, Lilia Bolocan a specificat că printre obiectivele AGEPI pentru anul 2015 se numără extinderea prezenţei inventatorilor din republică la saloanele internaţionale de invenţii organizate în statele europene.
Ulterior, academicianul Aurelian Gulea, coordonator al Secţiei Ştiinţe Naturale şi Exacte AŞM, a înmînat diplomele şi medaliile obţinute de către inventatorii din ţara noastră la Salonul International de Inovaţii, Cercetări şi noi Tehnologii de la Bruxelles, Belgia, apreciind, totodată, colaborarea fructuoasă a Academiei de Ştiinţe a Moldovei cu AGEPI încă din anul 1994.
În continuarea şedinţei, Lilia Bolocan a înmînat distincţiile obţinute de inventatorii din Republica Moldova la Expoziţiile Internaţionale din Polonia şi Croaţia.
La finalul reuniunii, directorul general al AGEPI a felicitat toţi premianţii şi i-a încurajat să fie mai activi la expoziţiile şi forumurile din anul 2015 atît pe teritoriul ţării, dar mai ales la cele internaţionale, deoarece inovaţiile reprezintă o provocare pentru omenire şi ea trebuie acceptată.
Adrian Platon