[ X ]
Află cît costă prepararea apei calde prin intermediul instalaţiilor SA CET!
24 Februarie

Dat fiind numărul mare de întrebări adresate de către consumatori privind costul pentru prepararea unui metru cub de apă caldă menajeră în sistemul de alimentare centralizată cu energie termică şi costurile aferente utilizării unor surse alternative de producere a apei calde, administraţia SA „CET-2” a decis să facă anumite precizări, transmite CURENTUL.

Potrivit sursei, consumatorii conectaţi la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică achită pentru prepararea unui metru cub de apă caldă menajeră: a) 37,41 lei – în cazul aprovizionării de la un punct termic individual (datorită acestor tehnologii moderne, consumatorii dispun de apă caldă menajeră imediat cum se deschide robinetul); b) 29,93 lei – în cazul aprovizionării de la un punct termic central (în acest caz aplicându-se coeficientul de corectare k=0,8, conform Hotărârii Guvernului nr. 191 din 19.02.2002).

În baza aceleiaşi metodologii de calcul, aprobată prin Decizia Consiliului Municipal Chişinău, în dependenţă de puterea şi costul instalaţiei a fost determinat:

– Costul pentru prepararea unui metru cub de apă caldă menajeră de o centrală termică murală pe gaz natural se cifrează în limitele 47,58 ÷ 50,94 lei/m3;

– În cazul preparării apei calde menajere de un boiler electric costul acesteia este în limitele 88,19 ÷ 113,4 (!) lei/m(în dependenţă de puterea şi costul instalaţiei).

„Având în vedere investiţiile preconizate de partenerii internaţionali pentru modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, iar în consecinţă – sporirea calităţii serviciilor de termoficare, precum şi dat fiind costurile avantajoase de consum a energiei termice pentru prepararea apei calde din sistemul centralizat, SA „CET-2” anunţă disponibilitatea de a examina şi a susţine fiecare demers în parte de reluare a consumului de apă caldă menajeră din sistemul centralizat. În acest sens, consumatorii pot apela pentru consultanţă specialiştii Secţiei Tehnice, telefon: 022839512, 022839322”, se menţionează într-un comunicat al întreprinderii.

Totodată, Furnizorul încurajează gestionarii fondului locativ să implementeze soluţii tehnice moderne şi să restabilească conductele de recirculare a apei calde menajere în interiorul blocurilor locative pentru a asigura confortul şi a răspunde tuturor aşteptărilor locatarilor. În mod special este recomandată restabilirea conductelor de recirculare a apei calde menajere în blocurile de locuit în care au fost deja implementate puncte termice individuale.

Dintre cele 2270 blocuri locative conectate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) pentru serviciul de apă caldă menajeră, 1593 consumă apă caldă menajeră (ceea ce reprezintă cca. 70% din numărul total de blocuri racordate la SACET).

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților