Șomer este persoana care are vîrsta între 16 ani și vîrsta stabilită de Lege pentru pensionare, care este aptă de muncă, nu are loc de muncă și nu desfășoară activități în scopul obținerii de venituri, nu studiază la secția de zi la nici o instituție de învățămînt și desigur este înregistrat la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă, transmite Curentul.md.
Pot beneficia de ajutorul de șomaj persoanele care au încetat activitatea în cîmpul muncii în caz de: retragerii de către autoritățile competente a autorizației de activitate a unității, expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe o durată determinată, efectuării lucrărilor sezoniere, constatarea faptului că salariatul nu corespunde funcției deținute sau muncii prestate din cauza stării de sănătate, în baza concluziei medicale, etc.
Persoana poate solicita ajutor de șomaj dacă a lucrat și are un stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat de cel puțin 6 luni din ultimile 24 de luni calindaristice premergătoare datei înregistrării ori nu obțin venituri impozabile conform Legii. Pentru a beneficia de acest ajutor, persoana înregistrată în calitate de șomer trebuie să depună o cerere la Agenția teritorială de ocupare a forței de muncă.
Ajutorul de șomaj se acordă începînd cu a opta zi de la data înregistrării cererii la agenție.
Mărimea ajutorului de șomaj diferă în funcție de circumstanțele în care a încetat activitatea de muncă a persoanei și poate constitui 30, 40 sau 50 % din salariul mediu pe economie din anul precedent.
Însă, de ajutor nu beneficiază persoanele care refuză neîntemeiat un loc de muncă corespunzător.
Elena Mocreac