[ X ]
[ X ]
[ X ]
A fost redus termenul de conectare la rețeaua de curent electric
8 Mai

La inițiativa Ministerului Economie, recent a fost modificată una dintre principalele prevederi ale Legii privind energia electrică. Astfel,  potrivit noilor schimbări termenul maxim de racordare la rețeaua electrică a noilor consumatori va fi de pînă la 60 de zile din momentul efectuării plății de racordare, în jumătate față de termenul actual de 140 de zile, informează Curentul.md

Potrivit Legii, operatorii rețelei de distribuție vor trebui să răspundă la solicitările de oferire a unui serviciu și să elibereze avizul de conectare în termen de 10 zile din data înregistrării solicitării. Racordarea urmează să fie efectuată în termen de 10 zile, în cazul în care nu vor fi necesare lucrări de terasament și în termen de 40 de zile dacă vor fi necesare lucrări de terasament. Acest termen este valabil pentru rețelele de tensiune joasă.

Pentru rețelele de tensiune medie și înaltă, termenul de racordare a instalației nu va depăși 60 de zile lucrătoare din data achitării de către solicitant a tarifului de conectare.

Pentru consumatorii casnici, cheltuielile legate de procurarea, verificarea metrologică, instalarea, exploatarea, repararea și înlocuirea echipamentelor de măsurare a consumului de energie electrică se suportă de operatorul rețelei de distribuție.

Totodată, solicitantul este în drept să angajeze altă persoană autorizată decît operatorul de rețea pentru proiectarea și construcția instalației de racordare.

Reducerea termenului de racordare la rețeaua de energie electrică va permite îmbunătățirea poziției Republicii Moldova în clasamentul Băncii Mondiale „Doing business”, în ultimul clasament Moldova fiind pe poziția 165 din 189 de țări la capitolul „Getting electricity”, cu un termen de 140 de zile. În clasamentul general, Moldova s-a poziționat pe locul 78 din 189 de țări.

Diana Cebotari, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților