Mai multe organizații non-guvernamentale din domeniul protecției sociale a copilului și familiei din Republica Moldova, în colaborare cu Ministerul Educației, au lansat în premieră pentru țara noastră ”Săptămnîna Globală pentru Acțiune”, transmite Curentul.md
Scopul acțiunii este sensibilizarea și informarea societății cu privire la dreptul copiilor cu dizabilități la educație într-un mediu incluziv. Un alt obiectiv este consolidarea capacităților în domeniul elaborării politicilor educaționale, dialogului public, monitorizării și implementării politicilor educaționale pentru circa 40 de ONG-uri din APSCF.
În cadrul acestei ”Săptămîni Globale pentru Acțiune” vor participa mai mulți elevi și profesori care susțin procesul incluziunii educaționale. ”Vor fi organizate vizite de schimb de experiență în școlile cu practici incluzive, traininguri pentru educatori și profesori”, a declarat Stela Vasluian, Președintele Alianţei ONG-urilor active în domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei (APSCF).
Reprezentantul Ministerului Educației a subliniat faptul că educația incluzivă înseamnă abilitarea fiecărui copil cu competențe necesare pentru valorificarea propriului potențial în diferite contexte sociale. ”Merită să accentuăm faptul că indicatorii calității educației incluzive sunt performanța fiecărui copil, indiferent de dimensiunea pe care se constată această performanță și starea de bine a fiecărui copil”, a spus Valentina Chicu, șef de direcție din cadrul Ministerului Educației.
Potrivit organizatorilor, acest eveniment este marcat simultan în aproximativ 100 de țări la începutul lunii mai, iar în Moldova va dura pînă pe 24 mai, iar prima campanie are genericul „Drepturi egale – oportunităţi egale. Educaţie pentru toţi”, lansată astăzi.
Diana Cebotari, stagiară