Biroul Relații Interetnice a lansat proiectul Back2Moldova, orientat spre dezvoltarea relațiilor calitative cu migranții ce au intenția de a reveni definitiv sau temporar în Republica Moldova, transmite CURENTUL.
Acesta are trei obiective de bază: Personal Project – identificarea, lansarea și promovarea proiectelor personale ale migranților, implementate în Republica Moldova; Knowledge Hub – crearea unor medii optime pentru a asigura transferul de cunoștințe spre țara de origine; Returning Kit – identificarea necesităților celor reîntorși în Republica Moldova și crearea unui portal de informații și instrumente ce i-ar ajuta să gestioneze rapid temele administrative și de re-integrare în societatea din țara de origine, cît și depistarea noilor modalități de informare capilară a migranților în țărilor de destinație.
„Mă bucur că în ultimii ani s-a schimbat modalitatea de a vedea diaspora, în același timp și reprezentanții diasporei și-au schimbat atitudinea față de țara de baștină. Guvernarea actuală vede destul de clar starea de lucruri, astfel că migranții, inclusiv prin intermediul proiectului ”Back2Moldova” sunt încurajați să revină acasă chiar și pe o perioadă scurtă de timp pentru a realiza acțiuni și proiecte personale” a menționat Olga Coptu, coordonatoarea proiectului ”Back2Moldova”.
”Veniți acasă, dragi moldoveni!”, astfel a sunat indemnul ministrului Valentinei Buliga. În cadrul discursului său, ministrul Muncii a subliniat importanța migraților în dezvoltarea țării.
„Le mulțumesc moldovenilor care au reușit să se afirme fiind peste hotare, căci oriunde am avut ocazia să fiu am auzit de conaționalii noștri doar lucruri frumoase. Ei au contribuit la dezvoltarea orașelor, s-au instruit în alte țări și au ajutat familiile din Moldova în cele mai grele momente. De asemenea, moldovenii stabiliți peste hotare și-a adus aportul la dezvoltarea economică a țării deoarece banii trimiși de ei au dezvoltat Republica Moldova, or, remitențele constituie o sursă mare de venit pentru economia țării” a declarat Valentina Buliga.
Back2Moldova stimulează atît revenirea definitivă a migranților, cît și implicarea lor, fie chiar și de la distanță, în activitățile specifice de pe teritoriul Republicii Moldova.
Adrian Platon