[ X ]
[ X ]
[ X ]
11 Februarie – Ziua Mondială a Bolnavului
11 Februarie
foto: ifz.ro

La 11 februarie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Bolnavului. Evenimentul a fost instituit de către Papa Ioan Paul al II-lea, la 13 mai 1992, în cadrul celei de-a 75-a aniversări a revelaţiilor de la Fatima şi la 11 ani de la tentativa de asasinare a lui în Piaţa Sf. Petru din Roma, transmite CURENTUL.

Ziua Bolnavului a fost fixată pentru 11 februarie, pentru că în acea zi a anului 1984, a fost proclamată prima Scrisoare Apostolică „Salvifici doloris” din istoria Bisericii, dedicată valorii suferinţei umane. Principalele manifestări ale primei aniversări a Zilei Mondiale a Bolnavului au avut loc în 1993 la Lourdes (Franţa), cu participarea lui Ioan Paul al II-lea. Deşi creată în sînul Bisericii Apusene, sărbătoarea a pătruns şi în spaţiul ortodox, unde, aşa cum spun reprezentanţii Episcopiei, “prin misiunea noastră, marcăm acest eveniment în fiecare zi”.

Scopul acestei zile este de a sensibiliza poporul lui Dumnezeu și, în consecință, diferitele instituții sanitare, și chiar societatea civilă, cu privire la necesitatea de a asigura cea mai bună asistentă celor bolnavi; de a-i ajuta să se vindece, căci foarte mulţi pacienţi se arată credincioşi și plini suferință.

În 2005, Ziua Mondială a Bolnavului a avut o semnificație deosebită, deoarece a fost anul în care Ioan Paul a murit de la o septicemie. După o lungă suferință pricinuită de boala Parkinson, manifestă încă din 1990, se stinge din viață în reședința sa papală din Vatican în ziua de 2 aprilie 2005.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților