[ X ]
Unicul cascador profesionist din RM: Colaborez cu vedete de la Hollywood şi ne pregătim pentru noi proiecte
1 Februarie

Într-un interviu acordat pentru CURENTUL.md, unicul cascador profesionist din Moldova, Ghenadii Gumenco, povesteşte despre cum a ajuns să profeseze această meserie riscantă, despre colaborările cu actorii de la Hollywood, dar şi despre planurile sale de viitor.

Curentul.md: Dvs. aţi activat anterior în cadrul brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”. Ce va făcut să vă schimbaţi profesia şi să alegeţi actoria şi cascadoria?

Ghenadii Gumenco: Pe parcurs cînd activam în cadrul MAI în echipa specială care se numea Detaşamentul de contracarare a actului terorist şi a atacului criminal, au fost unele momente pe stadionul Dinamo unde am demonstrat măiestria noastră cea de toate zilele. Atunci de mine s-a apropiat Igor Talpă, un regizor foarte puternic, care mi-a propus să facem o echipă de cascadori în Moldova. S-a întîmplat în anii ‘96-97. Cînd am vorbit cu comandantul, acesta mi-a zis că experienţa din trupele speciale mă va ajuta în această profesie.

C: Cum aţi devenit cascador profesionist? Aţi urmat o pregătire specială?

G.G.: Pregătirile speciale le-am primit în timpul serviciului din trupele speciale. Acolo trebuia să posed şi alpinismul şi lupta. Sunt maestru în sport în lupta corp la corp. Cam asta şi m-a adus în acest domeniu, îmi era uşor să execut trucurile. Pe parcurs am colaborat cu cascadorii din Ucraina, Alexandru Filat. E în vîrstă, dar este un profesionist adevărat. Am făcut schimb de experienţă.

C: Cum e să fii unicul cascador profesionist din Republica Moldova?

G.G.: Pînă în prezent eram unicul. După cum au spus 85% dintre regizorii moldoveni, cu care colaborez şi peste hotare, aşa şi am rămas. Cei care au apărut acum în văzul lumii sunt băieţi buni, sportivi, dar pentru a executa cu brio un truc sau altul aici mai este şi alt moment, trebuie să posezi şi puţină actorie.

C: Care este filmul de debut? Care au fost primele impresii în noua postură?

G.G.: Filmul de debut a fost „Ricoşet”, filmat de Igor Talpă, în anii 96-97. Am avut săritura din automobil şi căzătura de la înălţime. Acţiunile au avut loc în Moldova. Probabil acesta a fost fundamentul, atunci am înţeles că îmi place foarte mult riscul şi adrenalina.

C: În cîte filme aţi jucat pînă acum? În ce peliculă a trebuit să executaţi cel mai dificil truc?

G.G.: Pînă în prezent am jucat în circa 20 de filme. Cel mai dificil truc l-am executat în filmul regizorului Igor Talpă, “Călcîiul lui Ahile”. Era vorba de cădere de la înălţime şi ardere. Trebuia să cad de la înălţime pe rugul de foc, dar aterizam alături. Mi-a reuşit trucul abia din al patrulea dublu.

C: Aţi avut ocazia să jucaţi în filme cu actori renumiţi? Cine sunt aceştia şi ce puteţi spune despre această experienţă? Cu cine dintre actorii arhicunoscuţi publicului aţi vrea să colaboraţi?

G.G.: În filmul “Toţi copiii domnului” am jucat cu trei actori de la Hollywood: Vas Blackwood, Michael Ironside şi Paolo Seganti. Cînd am primit scenariul de la regizorul Adrian Popescu din România, textul meu era în limba engleză, pe care nu o cunoşteam la perfecţie. Cu ajutorul colegilor am învăţat scenariul la perfecţie. Am avut o mică repetiţie cu actorul de la Hollywood Vas Blackwood, care s-a bucurat că are cu cine vorbi în teren. Am jucat, am lucrat şi ne înţelegeam cu ajutorul traducătorilor. Sunt persoane simple, primitoare. Acum colaborăm, ne pregătim pentru unele proiecte noi.

Aş fi vrut să colaborez cu regretatul cîntăreţ rus Igor Talkov. Foarte mult aş vrea să ajung la persoanele de Hollywood, cum ar fi Sylvester Stallone, să dau mîna cu el. Vreau să ajung la stelele mari din Rusia, cum ar fi Nikita Mihalkov.

C: Cîţi bani se fac din cascadorie în Republica Moldova?

G.G.: În ţara noastră în ultimii 2-3 ani cascadoria a cunoscut o uşoară dezvoltare, dar insuficientă. Este un început bun şi trebuie să mergem înainte, să deschidem uşile spre Europa.

Fiecare truc este preţuit aparte, sunt trucuri complicate şi sunt trucuri simple. Dacă scena este filmată dintr-o dublă sau două se consideră perfectă, ceea ce mă străduiam să face eu. Să ajungi la 4-5 dubluri e obositor.

C: Meseria dvs presupune şi un grafic destul de încărcat. Cum reuşiţi să împăcaţi atît scena cît şi familia? Cum privesc membrii familiei activitatea dvs care de multe ori presupune şi riscuri?

G.G.: De la început îşi făceau griji, acum s-au deprins şi sunt mîndri de ceea ce fac, ştiind pregătirea mea. Cînd aveam filmări aici în Moldova, aveam mult timp şi pentru familie. Însă cînd aveam filmări în Rusia sau Ucraina, aici mai mult timp petreceam în teren decît lîngă familie. 2-3 ani în urmă plecam mai des, dar acum ne străduim să dezvoltăm această industrie aici. În prezent, pregătim o echipă puternică pentru Moldova.

C: Ce sfaturi aţi putea da celor care vor să devină cascadori? Cum îşi pot îndeplini visul aici acasă, în Moldova? Intenţionaţi să deschideţi o şcoală specializată pentru cei care vor să vă urmeze calea?

G.G.: Sunt mulţi care vor, dar eu petrec un casting foarte sever. Aici nu trebuie să fii doar pregătit moral dar şi disciplina trebuie să fie la perfecţie. Persoanelor care o duc rău cu disciplina le spun din start: Mă scuzaţi, dar la revedere. Anul trecut, am dat o mînă de ajutor pentru “Moldova are Talent”. Mai multe echipe din “grupul de risc” au fost în departamentul meu.

În 2004, am pornit împreună cu Sandu Ion, cîntăreţul Pavel Stratan şi încă două persoane să cream o şcoală specială. Avea să se numească Şcoala de coreografie, scamatorie, actorie şi cascadorie. Dar în acele timpuri ne-au fost puse unele beţe în roate.

C: Ce alte pasiuni mai are actorul şi cascadorul Ghenadii Gumenco?

G.G.: Fac parte din Asociaţia bikerilor din Moldova. Din banii Asociaţiei ajutăm şi copiii orfani, le procurăm haine şi cadouri. De asemenea, depunem flori la monumentele soldaţilor căzuţi pe cîmpul de luptă în timpul Celui de-al doilea Război Mondial, indiferent de ţara în care ne aflăm.

C: Care sunt planurile dvs. de viitor pe tărîmul profesional?

G.G.: În viitor aş vrea ca cinematografia moldovenească să se dezvolte, să fie la nivelul celei din Europa sau din alte ţări. În acest sens, anul trecut am deschis Asociaţia de cascadori şi actori de film a Republicii Moldova. Vreau foarte mult să dezvolt echipa.

De asemenea, vreau să particip la show-ul „Moldova are talent” cu nişte trucuri foarte complicate şi costisitoare. Regizorul show-ului a rămas şocat de planurile mele. Pentru executarea lor vor fi implicate maşini mari şi chiar un elicopter. Acum aştept un răspuns de la organizatorii concursului.

Autor: Adrian Platon

Notă: Mai multe materiale foto şi video le puteţi găsi pe www.gumenco.md

Inapoi la arhiva noutaților