[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Anatol Durbală: „E dureros că lumea nu îmi cunoaşte lucrările de teatru”
29 Ianuarie

Anatol Durbală, cunoscut actor şi regizor la Teatrul Naţional Mihai Eminescu şi prezentator al emisiunii umoristice „Ora de Ras”, a acordat un interviu portalului Curentul.md, în care a  vorbit despre actorie, cum a ajuns să facă televiziune și ce planuri are pentru 2014.

Curentul.md: Cum  ați ajuns să faceți actorie? Ce este teatrul pentru Dvs.?

Anatol Durbală: Pentru mine teatrul este munca de toate zilele. De mic copil îl idolarizam pe actorul  Arcadii Raichin, ascultînd întruna plăcile lui la patifon. Doream să ajung ca el, să fac teatru și film. În 22 de ani lucrați în scenă, nu a existat vreun rol care să nu-mi placă. Cele mai plăcute momente sunt cele lucrate alături de  regizorul Ilie Todorov, care m-a  motivat să rămîn în profesie,  atunci cînd îmi era mai greu.

C. Care sunt rolurile preferate pe care le-ați jucat?

A.D.: Unele din rolurile preferate  sunt Radu Udrea în „Steaua fără nume”, Yorick  în  „Hamlet” și  Zamuhrîșkin  în „Jucătorii”. Cît privește rolurile nereușite, pot spune că la fel îmi aduc plăcere.

 C.: Credeți că este important ca un actor să aibă studii în domeniu?

A.D.: Consider că nu există reguli fără excepții, exemplu cel mai mare  actor  din  R. Moldova,  Mihai Volontir, care nu a făcut școală de teatru. Profesia de actor nu este una tocmai ușoară și consider că un artist are nevoie de o instruire foarte bună,  tocmai de asta ar trebui să facă școala teatrală.

C.: Cum ați ajuns să fiți prezentator la emisiunea Ora de Ras și de unde luați inspirația pentru acest show?

A.D.: În 22 de ani lucrați în teatru, am avut nopți nedormite, luni de repetiții, momente de neredat și toate acestea s-au făcut praf în jumătate de an de „Ora de Ras”. E dureros că lumea nu îmi cunoaște lucrările de teatru. La „Ora de Ras”  am ajuns simplu. Am primit o invitație ca să fac televiziune. Mi s-a părut la început o idee aberantă, nu era foarte clar ce și cum o să fie, nimic nu era bătut în cuie și o refuzam cît puteam eu de tare.

Inițiatorii acestei emisiuni sunt Constantin Cheianu și Val Butnaru, fondatorul Jurnal Trust Media. Ei m-au ales pe mine din cauza staturii, diferența între mine și dl. Cheianu la nivel de înălțime din start a adus o notă de umor telespectatorilor, după care a început munca. La televiziune cerințele sunt mai mari față de aptitudinile mele actoricești. E ceea ce mă provoacă.

 C.: Nu vă este frică să faceți atîtea glume pe seama politicienilor?  Dacă se supără unii din ei? Vă sună?

A.D.: Nu pot să spun că trăiesc cu frică, să fi fost dominat de această teamă, nu cred că mai lucram la televiziune. Niciodată nu am fost amenințat, poate doar la nivel de glumă. Împreună cu dl. Cheianu, conștientizăm că ne supunem unui pericol destul de pronunțat, însă noi facem glume doar pe funcția publică a politicienilor nimic mai mult. Nu am avut ocazia să discut cu politicienii în general, dar știu din surse sigure că ne privesc și, probabil, nu le este convenabil să intervină.

 C.: Care este diferența între a juca pentru televiziune și a juca pe scena unui teatru?

A.D.: Între teatru, televiziune si film diferența este enormă. În scena mare sunt prezente lucruri tehnice, iar în film și televiziune se vorbește simplu. Teatrul este un contact viu cu oamenii, deoarece în fața mea stau și mă privesc o mulțime de martori oculari la care le simt respirația, atenția și zîmbetele.  Televiziunea este un ochi de sticlă mort, care este indiferent la ce și cum faci. Primele mele contacte cu camera de televiziune erau groaznice, nu mă simțeam în apele mele însă cu timpul m-am obișnuit.

C.: V-ați gîndit să împărtășiți experiența pe care o aveți ca actor într-o carte?

A.D.: M-au îndemnat mulți prieteni, colegi sa scriu o carte, dar  cred că încă nu a venit timpul. Și dacă voi scrie, sigur că nu va fi natură memoaristică sau biografică, ci o carte care ține pur de profesie, de școală. La moment scriu scenariu de film, la care  curînd va fi premiera filmului.

C.: Ce planuri aveți pentru 2014, pe plan personal și profesional?

A.D.: Pe plan personal nu am planuri foarte mari. Pe cel profesional, 2014 va fi un an important pentru mine. De mulți ani vreau să fac un film și anul acesta va avea loc debutul. O premieră a unui film, de 62 de minute, eu fiind în calitate de regizor, scenarist.

C.: Care este mesajul dvs. pentru spectatori și telespectatori?

A.D.: Pe spectatori i-aș îndemna să consume cît mai mult teatru și în loc de internet să citească cît mai multe cărți. Telespectatorilor le doresc să ne urmărească mai departe, să fie mai activi, mai receptivi la comentarii și să aibă mai multă libertate în presă.

C.: Care este mesajul dvs. Pentru cititorii Curentul.md?

A.D: Portalului și echipei Curentul.md, vă doresc să aveți cît mai mulți vizitatori unici, accese, succese, să fiți echidistanți, să aveți curaj și să informați corect lumea.

Interviu realizat de Elena Mocreac

Curentul.md aduce mulțumiri Restaurantului  Caravan pentru găzduire!

BOY_0744 BOY_0747

Inapoi la arhiva noutaților