Călin Spinei sau Delle Blakc (pseudonim) este amatorul muzicii hip-hop de mai mulți ani, pe parcurs găsindu-și colegi de breaslă cu aceleași interese și dorințe au inițiat formația Ammorall Records. Spre deosebire de alte formații din R. Moldova, ei nu fac piese comerciale care să placă publicului larg, aceștia au un public select care le respectă munca. În cadrul unui interviu pentru CURENTUL, Călin a vorbit despre cum a fost înființată formația Ammorall Records, despre cine stă în spatele lui „Delle Blakc”, și despre cum formația se menține în timp, deja de cinci ani cu muzică hip-hop.
C: Cine este Delle Black și de ce anume așa ?
D.B.: Delle Blakc, este un simplu MC, sau poet modern, așa cum ne place nouă să ne numim. Numele real este Spinei Călin, originar din Bădiceni, Soroca. Delle Blakc este un anonimat care vine dintr-o poreclă din adolescență, prietenii, glumind pe seama faptului că sunt brunet, în glumă, mi-au zis: „Ești Black, dar nu unul obișnuit, ci unul nobil, așa că ești Delle Blakc”, ulterior, eu am schimbat cu locul „c” și „k” și am început să folosesc acest „prototip” ca să-mi semnez piesele. J
C: De cînd faci muzică? De la început a fost hip-hop?
D.B.: Muzică fac din 2007, la început într-o manieră extrem de arhaică, eu fiind inspirat doar din ceea auzeam afară și necunoscînd totalmente nici o tehnică anume, am evoluat treptat singur, poate de aia mă și consider original.J Texte hip-hop scriu încă din 2004, după o scurtă experiență de studii în România. Acolo am cunoscut muzica rap în română, de care m-am îndrăgostit, pot zice, de la prima audiție. Desigur, a fost hip-hop de la început și până în prezent.
C: Din ce realitate se inspiră Delle Black?
D.B.: Din realitatea obscură a cerebelului meu. J Dintr-o realitate care există poate în fiecare dintre noi. Eu mă axez mai mult pe lupta revoluționară interioară din fiecare homo sapiens, nu pe look-ul ce mereu vrem să-l emanăm în jur.
C: Cine sau ce te-a influențat să practici rap-ul, gen de muzică a culturii hip-hop?
D.B.: Am ales hip-hop, deoarece aveam prea multe rime în cap. Cred încă din copilărie. Acest stil e o metodă perfectă de a-ți exprima gândurile și trăirile într-o societate modernă care nu mai vrea să citească poezii, așa că i le citim noi, hip-hop-erii. J Rap-ul e cel mai potrivit pentru mine, mă reprezintă mai mult decât eu pe el și reflectă perfect temperamentul meu. Cred că de fapt, rap-ul m-a ales pe mine, nu viceversa.
C: Cunoaștem că ești fondatorul formației Ammorall Records. Cum a luat naștere aceasta?
D.B.: Eu am început inițial să fac muzică solo, apoi, pe parcursul acestui drum, am întîlnit persoane de aceeași tangență, am încercat să ne unim, sub denumirea Ammorall ca formație (semnifică: „amoral” sau ”am moral” sau ”amor all” ), în mai multe componențe, ca într-un final să formăm un Label, un mic studio de înregistrări, în care să activăm trei persoane cu proiecte atît comune, cît și solo.
C: Cui îi sunt destinate mesajele pieselor, care este publicul-țintă?
D.B.: Piesele nu au o destinație anume, pornind de la faptul că noi nu facem piese comerciale cu scop de a place publicului larg. Totuși, cred că mesajul se adresează în special tinerilor, în special consumatorilor de mesaj greu, sarcastico-psihologic, însă și tuturor doritorilor de a audia, indiferent de genul pe care-l preferă. J
C: Ce succese a obținut formația pînă în prezent în RM. Dar peste hotarele țării?
D.B.: Nu putem vorbi de un succes vădit în general în hip-hop-ul autohton. Acest gen de muzică încă se lovește de scepticismul postcomunist dominant în gândirea moldovenilor. Totuși, voi trece la categoria succese cele cinci albume lansate, multe piese, o groază de colaborări și cunoștințe cu oameni deștepți și talentați. În plus, există un public care ne cunoaște și ne respectă munca, acest lucru cred că este cel mai important. Peste hotarele țării, am colaborat cu hip-hop-eri din România, Spania, Slovacia, Portugalia,Ucraina și Columbia. Desigur publicul român ne-a susținut dintotdeauna pe toți artiștii moldoveni, indiferent de gen sau grad de popularitate, nici noi nu suntem o excepție. J
C: Cu cine dintre cîntăreții autohtoni sau de peste Prut ai dori să colaborezi?
D.B.: Nu pot să dau nume concrete. Noi în general suntem foarte deschiși la colaborări.
C: Cuvintele necenzurate pe care adesea le folosești, exprimă un mod actual, modern de comunicare sau acestea ascund și alte fațete (revoltă, luptă, eliberare de… ceva)?
D.B.: Limbajul obscen nu este un mod actual, el a existat dintotdeauna, doar că unii oameni nu acceptă adevărul în față, fără a fi filtrat și modificat până ajunge a fi un non adevăr. Pentru mine, hip-hop-ul este o revoltă și o luptă pentru libertatea cuvântului și a cugetului, fără a ține cont de modul, ci de scopul mesajului transmis.
C: Sunteți 3 membri în formația Ammorall Records. Care sunt funcțiile fiecărui membru?
D.B.: Da, suntem trei : Delle Blakc, Sanddy și DjNovitzki. Delle Blakc (eu) sunt textier, MC, și mă ocup de mastering. Sanddy este vocalistă, iar DjNovitzki produce majoritatea instrumentalelor.
C: Textele aparțin unei singure persoane sau sunt rezultatul tuturor membrilor?
D.B.: Textele sunt scrise în totalitate de către mine.
C: Te-ai gîndit să faci și clipuri? Care piese le dorești ecranizate?
D.B.: Da, sigur că ne-am gândit, proiecte au fost multe, dar, din păcate încă nu am reușit să producem unul de calitate. Cred însă, curînd o să apară clipuri Ammorall sau Delle Blakc și nu numai unul, însă nu pentru piesele existente deja, ci pentru altele noi.
C: Anul acesta Ammorall Records a împlinit 5 ani de activitate. Ce planuri aveţi pentru perioada imediat următoare?
D.B.: Da, anul acesta am împlinit cinci ani de activitate și pe viitor ne propunem să rezistăm în timp, originali, cu piese din ce în ce mai profesioniste, evoluînd din piesă-n piesă și dezvoltînd mesajul ce-l transmitem în „poeziile noastre”. În rest, dorim să nu planificăm prea multe, ne plac surprizele! J
Tatiana Cocerva