[ X ]
[ X ]
[ X ]
Zinaida Greceanîi: În decurs de 4 ani vor fi date în exploatare 2000 locuințe sociale
24 Iunie

Candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la funcția de primar general al mun. Chișinău, Zinaida Greceanîi a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, propunerile fracțiunii PSRM pentru următorii patru ani în sistemul educațional și politicile pentru tineri – de la rînduri în grădinițe pînă la cele pentru locuințe, transmite CURENTUL.

Zinaida Greceanîi a declarat că, socialiștii își doresc un oraș pentru copii. ”Fiecare copil trebuie să aibă dreptul de a frecventa grădinița de la locul de trai, acest fapt trebuie să fie reglementat printr-o decizie chiar a primarului. Frecventarea grădinițelor cu doi sau mai mulți copii de vîrstă preșcolară trebuie să fie gratuită. În suburbii, dar și în raza orașului, vor fi construite grădinițe noi pentru a acoperi necesarul”, a precizat ea.

Totodată, Greceanîi a menționat că, companiile care construiesc cartierele locative trebuie să construiască și grădinițe.

”Pentru început în cartierele noi, neapărat, trebuie să fie concomitent proiectate și construcția grădinițelor. Acei care construiesc cartierele locative trebuie să construiască și grădinițele. Pe parcursul a patru ani ne propunem să dăm în exploatare cel puțin 400 terenuri de joacă noi, crearea unui orășel pentru copii în fiecare sector al municipiului – un orășel tip parc pentru o zonă verde cu terenurile respective de joacă pentru copii”, a subliniat Greceanîi.

În același context, candidatul socialiștilor a mai spus că, au un program bine pus la punct și la capitolul locuințe sociale pentru familiile tinere.

”În decurs de 4 ani vor fi date în exploatare 2000 locuințe sociale. Pentru procurare, tinerii vor avea acces la credite ipotecare durabile cu o dobîndă de cel mult 5%. Trebuie să fie în baza unui parteneriat public privat: municipalitatea acordă agenților economici gratis terenurile pentru construcția spațiului locativ, iar agenții economici circa 30% din acest spațiu locativ îl acordă municipalității, ca ulterior, aceasta să acorde case familiilor tinere și defavorizate”, a mai spus candidatul.

Zinaida Greceanîi a mai afirmat că, în cadrul programului ”Construiește casă”, familiile tinere vor beneficia de terenuri pentru a-și construi locuința în raza municipiului.

”Vom susține și maternitățile. Pentru fiecare copil care se naște în mun. Chișinău, suplimentar la indemnizația de stat, o să fie alocate cîte 2 mii lei”, a conchis Greceanîi.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților