O întrevedere de lucru a avut loc ieri între directorul Centrului Naţional Anticorupţie Viorel Chetraru şi şeful Secţiei politică și economice a delegaţiei UE din Republica Moldova Wicher Slaghter. Discuţiile au avut loc pe marginea ultimelor investigaţii, desfăşurate de CNA şi procurorii anticorupţie în domeniul bancar şi achiziţiilor publice din domeniul sănătăţii, transmite CURENTUL.
Directorul CNA l-a informat pe oficialul UE despre derularea investigaţiilor, menţionând că urmărirea penală în aceste două cazuri este o prioritate pentru anchetatori şi procurori.
Referindu-se la ultima operaţiune, soldată cu reţinerea a 16 funcţionari, atât din domeniul medical, cât şi ai altor instituţii, Viorel Chetraru a menţionat că astăzi judecătorii urmează să se expună asupra arestării preventive a figuranţilor din dosar. Ţinând cont de faptul că majoritatea lor sunt şi exponenţi ai partidelor din coaliţia de guvernare, Chetraru şi-a exprimat încrederea că politicienii îşi vor formula cu maximă atenţie mesajele transmise societăţii, disociindu-se de persoanele care în prezent fac obiectul investigaţiilor în acest dosar de corupţie.
De cealaltă parte, Wicher Slaghter a menţionat că delegaţia UE monitorizează îndeaproape evoluţiile pe marginea cazurilor recent comunicate din sectoarele bancar şi medical, în care se pretinde a fi implicaţi oficiali guvernamentali de nivel înalt.
„Sperăm că dosarele vor fi investigate până la capăt şi deferite justiţiei, iar politicienii ar trebui să evite comentariile pe marginea anchetelor de corupţie, deoarece este prerogativa exclusivă a autorităţii judecătoreşti să examineze fondul cauzelor. Aceasta este piatra de temelie a unui stat de drept, de aceea facem un apel la autorităţile Republicii Moldova să se abţină de la imixtiuni în procesul investigaţiilor în derulare ce vizează cazuri de corupţie la nivel înalt, inclusiv de la exercitarea presiunilor asupra ofiţerilor de urmărire penală, procurorilor şi judecătorilor. Chemăm autorităţile să asigure un proces judiciar echitabil şi transparent liber de orice presiune politică sau de alt gen.
Wicher Slaghter a precizat că Delegaţia UE va continua să susţină eforturile anticorupţie ale Republicii Moldova şi va monitoriza în continuare soarta dosarelor.
Amintim că, Centrul Naţional Anticorupţie este parte a unui grup de lucru anticorupţie format din reprezentanţi ai misiunilor diplomatice UE acreditate în Republica Moldova şi ofiţeri CNA. Grupul are ca obiectiv asistarea şi monitorizarea proceselor anticorupţie desfăşurate de CNA. Până în prezent, au avut loc 6 şedinţe ale grupului.
Adrian Platon