[ X ]
[ X ]
[ X ]
Votat în prima lectură! Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat va fi reorganizat
30 Aprilie

Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS) va fi reorganizat în Serviciul Naţional de Protecţie (SNP). Un proiect de lege în acest sens a fost votat în unanimitate de către deputaţi, în cadrul şedinţei de astăzi a Parlamentului, transmite CURENTUL.

Potrivit notei informative a proiectului de lege, această restructurare a SPPS are loc în contextul demarării procesului de reformare a instituţiilor statului responsabile de dimensiunea securităţii şi apărării naţionale.

„Un alt considerent pentru demararea procesului de reformare a instituţiei este necesitatea de armonizare a cadrului juridic şi instituţional, a principiilor de activitate, a modului de organizare şi funcţionare a Serviciului la exigenţele Strategiei Securităţii Naţionale, conform căreia, unica componentă a Forţelor Armate a Republicii Moldova rămîne a fi Armat Naţionala, prevedere ce a servit drept temei pentru demilitarizarea în restructurarea instituţiilor militarizate ale statului, inclusiv şi a Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat”, se precizează în document.

Potrivit autorilor proiectului de lege, la elaborarea acestuia au fost consultate şi preluate cele mai bune practici prevăzute de actele legislative ale altor stat, cum ar fi Germania, Spania, România, Ucraina, Federaţia Rusă şi altele.

Notă: Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege urmează să fie votat şi în lectura a doua.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților