[ X ]
Votat în prima lectură! Raionului Taraclia i-ar putea fi acordat statutul de raion naţional-cultural
3 Aprilie

Raionul Taraclia ar putea obţine statut de raion naţional-cultural. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de majoritatea deputaţilor, în prima lectură, transmite CURENTUL.

Potrivit documentului, actualmente, raionul Taraclia a devenit un adevărat şi recunoscut centru al tuturor bulgarilor din Republica Moldova cu condiţii pentru dezvoltarea limbii şi culturii bulgare, păstrării tradiţiilor bulgăreşti.

De asemenea, în nota informativă se spune că „cu susţinerea conducerii Republicii Moldova şi a Republicii Bulgare, a fost deschisă şi funcţionează cu succes Universitatea de Stat din Taraclia „Grigorii Ţîmbalac”, activează teatrul bulgăresc „Smeşen petic”, ansamblul naţional bulgăresc „Rodiliubie”, se realizează transmiterile în limba bulgară la canalul televizat NTS şi radioul „Albena”, cu susţinerea statului în licee şi colegii se predă limba maternă”.

„Întru menţinerea şi protecţia condiţiilor de dezvoltare a identităţii naţionale şi culturale considerăm necesară păstrarea acestui centru al culturii bulgare şi acordarea prin lege raionului Taraclia statutul de raion naţional-cultural”, susţin autorii proiectului de lege.

Proiectul de lege a fost adoptat în prima lectură cu majoritate de voturi. Fracţiunea Partidului Liberal a criticat dur acest proiect de lege. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege urmează să fie adoptat şi lectura a doua.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților