[ X ]
[ X ]
[ X ]
Votat în prima lectură: Preşedinte, speaker-ul şi premierul, demişi prin vot politic, vor fi lipsiţi de paşapoarte diplomatice
17 Decembrie

Preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului şi prim-ministru, demişi prin vot politic, vor fi lipsiţi de paşapoarte diplomatice. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi de Parlament, transmite CURENTUL.

Pînă în prezent, potrivit legii privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, cetăţenii Republicii Moldova care au ocupat funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, de preşedinte al Parlamentului, de prim-ministru, de preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti, precum şi soţiilor/soţilor acestora au dreptul de a deţine paşapoarte diplomatice.

După modificarea legii, aceste prevederi nu se vor extinde asupra cetăţenilor Republicii Moldova care au ocupat funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, de preşedinte al Parlamentului, de prim-ministru, care au fost demişi din funcţie în legătură cu săvîrşirea unor fapte prin care s-au încălcat prevederile Constituţiei, revocaţi sau demişi în legătură cu exprimarea neîncrederii Guvernului de către Parlament.

Potrivit autorilor, legea nu va avea efect retroactiv, ceea ce înseamnă că sub incidenţa acestei legi nu vor cădea foştii demnitari.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege urmează să fie votat şi în lectura a doua, care este finală.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților