[ X ]
[ X ]
[ X ]
Voronin: Poziția noastră este cunoscută de toți și nu o vom schimba
1 Aprilie

Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) reiterează că nu a făcut și nu face parte din coaliția de guvernare, specificînd că, presa taie din context și apar diverse interpretări. Declarația a fost făcută de liderul PCRM, Vladimir Voronin astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, transmite CURENTUL.

Vladimir Voronin a menționat că, „pentru a evita diferite interpretări, expun poziția partidului pe cele mai importante probleme cu care se confruntă R. Moldova”.

În context, președintele PCRM a afirmat că, formațiunea sa nu a făcut și nu face parte dintr-o coaliție de guvernare.„PCRM nu intenționează să mușamalizeze furturile din bugetul de stat sau corupția actualei, cît și precedentei guvernări. Am votat conștient pentru formarea Guvernului și Parlamentului pentru a debloca situația politică din R. Moldova, dar asta nu înseamnă că dacă am votat, noi vom susține orbește și loial toate proiectele care vor fi propuse”, a spus el.

Voronin a precizat că, PCRM nu a cerut și nu va cere funcții. „Nu ducem tratative secrete cu nimeni. Noi suntem convinși că opoziția trebuie să monitorizeze guvernarea, iar pentru aceasta opoziția trebuie să dețină instrumentele necesare. Poziția noastră este cunoscută de toți și nu o vom schimba”, a afirmat liderul.

Referindu-se la ședința închisă a Parlamentului din 24 martie 2015, Vladimir Voronin a explicat de ce PCRM a participat, dar și a votat pentru caracterul închis.

„Am susținut decizia ca ședința din 24 martie curent, să fie secretă, anume din considerente ale securității stabilității financiare ale țării, anume pentru a nu împiedica ancheta penală. Ședința dată a fost determinată de necesitatea de a interveni în privința identificării persoanelor care se fac vinovate și de a le trage la răspundere, dar și de a stopa degradarea definitivă a sistemului financiar bancar. Totodată, de a nu permite un colaps economic în țara noastră. Cel mai convenabil, din punct de vedere politic,  era să strigăm, să criticăm, așa cum au făcut alții, dar ce să facem mai departe?! Ce se întîmpla?!”, a subliniat comunistul.

Totodată, Vladimir Voronin s-a referit și la alegerile bașcanului din Găgăuzia, specificînd că atenția a fost concentrată pe concerte și persoane publice internaționale.

„S-a demonstrat încă o dată că, nu s-a spus nici un cuvînt despre R. Moldova, despre problemele din întreaga țară. Noi nu suntem capabili să ne dezvoltăm de sine stătător. PCRM consideră că R. Moldova trebuie să se dezvolte singură, atît de a avea relații bune cu estul, cît și cu vestul, dar nu a umbla cu cerșitul prin coridoare străine”, a mai spus Voronin.

Potrivit acestuia, încă o problemă serioasă a R. Moldova este lipsa de protecție a spațiului informațional. „Noi nu sîntem împotriva retransmiterii posturilor de televiziune, noi sîntem împotriva cenzurii în mass media”, susține deputatul.

În final, Vladimir Voronin a mai spus că, societatea moldovenească a devenit ostatica unor declarații ce ar duce la un război.

„În condițiile unei situații regionale foarte complicate noi continuăm să insistăm pe adoptarea legii cu privire la statutul permanent de neutralitate: proiect care este deja înregistrat încă din Legislatura precedentă și acum iar l-am înregistrat. În continuare vom miza pe proiecte cu caracter social, proiecte pentru protejarea cetățenilor de diferite dimensiuni etc.”, a conchis Voronin.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților