Parlamentul a introdus pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi un proiect de lege privind modificarea Codului Electoral, ca urmare a hotărîrii Curţii Constituţionale din 4 martie 2016, prin care s-a decis revenirea la alegerea preşedintelui ţării direct de către popor. Propunerea însă a fost dur criticată de fracţiunea Partidului Comuniştilor (PCRM), transmite CURENTUL.
Liderul PCRM, Vladimir Voronin a spus că, decizia CC a fost total neaşteptată. În context, politicianul insistă ca asupra acestei hotărîri să se expună Comisia de la Veneţia, şi abia după asta să se purceadă la modificarea legislaţiei în Parlament.
„Chiar dacă decizia de a reveni la alegerea directă a preşedintelui ţării poate fi considerată una pozitivă şi mult aşteptată de către cetăţeni, aceasta a fost adoptată sub presiunea societăţii. Cu toate acestea, nici un scop benefic nu poate justifica încălcarea legilor şi procedura de adoptare a acestora. Din păcate unele decizii ale CC au fost adoptate în afara cadrului constituţional. Astfel, se deschid larg porţile spre abuzuri sau chiar pentru crime împotriva statului şi a naţiunii noastre. Putem să ne aşteptăm că, într-o bună zi, Curtea Constituţională să anuleze orice, chiar neutralitatea ţării şi independenţa Republicii Moldova. Comisia de la Veneţia ar fi cazul să examineze circumstanţele în care a fost adoptată această decizie. Modul cum s-a procedat, precum şi consecinţele privind schimbarea totală a sistemului constituţional din ţara noastră, prezintă un caz fără precedent în spaţiul european”, a declarat Voronin
Şi preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov a menţionat că, această hotărîre este una mai mult politică decît juridică, însă a îndemnat deputaţii să se conformeze şi s-o execute.
„Noi trebuie să ne conformăm acestei hotărîri, chiar dacă este controversată. Chestia cu avizul Comisiei de la Veneţia nu este serioasă”, a afirmat Diacov.
La rîndul său, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a spus că, Comisia de la Veneţia nu are competenţa de a examina legalitatea hotărîrilor Curţii Constituţionale a Republicii Moldova.
Adrian Platon