[ X ]
[ X ]
[ X ]
Voi nu aveți senzația că avionul nostru e condus de Andreas Lubitz?
5 Aprilie

Copilotul Andreas Lubitz, autorul masacrului din Alpi, vroia ca într-o zi numele său să fie pe buzele tuturor. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de fosta lui iubită. Și deoarece nu a reușit altfel să-i facă pe toți să vorbească despre el, a prăbușit intenționat un avion plin cu oameni nevinovați. Așa a înțeles el să-și satisfacă ambiția bolnavă de a ajunge în centrul atenției opiniei publice.

Nu în zădar am început acest material cu constatările pe marginea unui caz arhidiscutat în ultima perioadă. Cu cît mai multe relatări pe marginea acestei tragedii am privit, am ascultat și am citit, cu atît mai puternică a devenit senzația că politica moldovenească e dominată de tipi alt de Andreas Lubitz. Ei pot fi găsiți oriunde – și în Parlament, și în Guvern, și în partidele extraparlamentare. Adică, cam peste tot.

Desigur, ei nu sînt piloți la modul direct, dar, administrînd anumite structuri, anumite organizații politice dau impresia că sînt la fel de obsedați de gînduri ascunse ca și autorul masacrului din Alpi. Toți își doresc un singur lucru – ca numele lor să fie pe buzele tuturor, toți încearcă să obțină aceasta făcînd ceva pozitiv, iar dacă nu reușesc sînt gata să distrugă ceea ce este în jurul lor numai ca lumea să vorbească despre ei. Sînt bolnavi, sînt dependenți de atenția opiniei publice, iar aceasta face din ei potențiali autori de masacre victime ale cărora pot deveni oameni nevinovați.

De ce sînt în stare acești oameni? Absolut de tot! De la distrugerea semenilor lor, pînă la distrugerea de partide, structuri ale statului și chiar pînă la distrugerea statului, în întregime. Pe acești maniaci ai zilelor noastre îi domină un singur gînd: sau ei voi fi cel mai cel mai sau nimic după ei nu va mai rămîne!

Arătați-mi măcar un politician din Republica Moldova care nu s-ar încadra în această descriere. Sînt gata să accept provocarea și să analizez din acest punct de vedere fiecare politician din Republica Moldova – fie că e de la guvernare, fie din opoziția parlamentară sau extraparlamentară. Și veți vedea că rezultatele oricărei analize de acest fel vor demonstra un lucru – fiecare politician are serioase probleme de ordin psihic, chiar dacă nu recunoaște aceasta și chiar dacă crede că vedeniile care-i trec prin cap sînt principii și valori, dar nu expresia unei patologii ce se agravează cu fiecare zi. Așa stînd lucrurile, eu cred că comparația politicienilor din Republica Moldova cu autorul masacrului din Alpi rămîne una valabilă.

Ce păcat că avionul nostru nu are altă alternativă decît să fie condus de vre-un Andreas Lubitz și cît de groaznic este să știi că se poate prăbuși în orice moment!

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților