[ X ]
Vladimir Voronin i-a trimis o scrisoare ambasadorului James Pettit
5 Mai

Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, i-a trimis o scrisoare Ambasadorului Statelor Unite ale Americii (SUA), James Pettit, în care se arată revoltat de intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor militare americane.

CURENTUL vă prezintă scrisoarea integral:

„Stimate Domnule Ambasador,

Cu puțin timp în urmă v-am comunicat, cu indignare, despre participarea dvs. la deschiderea expoziției dedicată așa-numitei „ocupații sovietice”. Astăzi, trebuie să vă atrag, încă o dată, atenția asupra unei probleme serioase.

În aceste zile societatea din Moldova, simpli cetățeni, precum și politicienii care gîndesc clar, s-au revoltat vizavi de evenimentul fără precedent – intrarea pe teritoriul țării noastre a echipamentului militar și armatei Statelor Unite ale Americii. În ciuda caracterului inofensiv, aparent declarat oficialul motiv pentru aflarea trupelor americane pe teritoriul nostru, aș dori să mă împart cu preocuparea mea în această privință și să încerc, prin intermediul dumneavoastră, să atrag atenția conducerii Statelor Unite, despre inacceptabilitatea și pericolul unor astfel de acțiuni.

Republica Moldova, după 25 de ani de la adoptarea Declarației de Independență, rămîne stat divizat. Rănile după conflictul armat de pe Nistru se vindecă cu greu.

Timp de mulți ani, în acest proces activ participă Statele Unite ale Americii – ca țară care face parte la procesul de negocieri în formatul 5+2. Oficialii și experții americani – ca nimeni alții cunosc valoarea păcii din țară noastră, cunosc pericolul extrem al provocărilor.

În opinia noastră, partea americană face o greșeală de neiertat – trimiterea echipamentului militar pe teritoriul unei țări neutre. Și chiar dacă presupunem că, ideea exercițiilor militare comune a venit şi a fost pusă în aplicare de autoritățile de la Chișinău fără viziune în viitor, șederea trupelor și echipamentelor americane în țara noastră impune asupra Statelor Unite ale Americii o sarcină importantă de responsabilitate.

Domnule Ambasador,

În primul rînd, nu ați luat în considerare faptul că, principalul obstacol pentru prezența militară în țara noastră a trebuit să servească statutului de neutralitate al Moldovei, prevăzut în Constituție. Mai mult decît atît, recent, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declarație privind principiile inviolabilităţii suveranității, independenței și neutralității permanente, care, în special, conține un apel către țările străine să respecte acest principiu și să contribuie la consolidarea acestuia.

Domnule Ambasador,

Eu, personal, sunt convins că situația actuală este rezultatul unei neînțelegeri, care a apărut din motivul încrederii părții americane în cei de la guvernare, care fie – nu știu ce fac, fie – o fac cu rea intenție, implicîndu-vă și pe Dvs. în jocurile lorb murdare și periculoase.

Evenimentele planificate pentru 9 mai, la inițiativa ministrului Apărării, Anatol Șalaru, în contextul expunerii echipamentului militar în centrul capitalei, poate duce la consecințe imprevizibile.

9 mai – este o zi specială în țara noastră, pentru societatea noastră, atunci cînd pe tot parcursul zilei la Chișinău, precum și în întreaga țară, sunt mii de evenimente, marșuri, depuneri de flori, comemorarea eroilor căzuți și felicitarea celor care mai sunt în viață, Din această cauză, participarea armatei SUA va fi percepută negativ de către noi toți”.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților