În acţiunile Partidului Comuniştilor (PCRM) întotdeauna prevalează interesele Moldovei. Declaraţia a fost făcută de preşedintele PCRM, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei „Puls”, transmite CURENTUL.
„Aceasta este componenta principală a activităţii politice a PCRM. Acesta a fost principiul de bază al formaţiunii chiar din momentul creării partidului, așa a fost în perioada opoziţiei dure pînă în 2001, așa a fost în perioada guvernării PCRM, așa a fost în ultimii cinci ani de opoziţie dură. Adoptînd o decizie sau alta, pregătind proiecte de legi, dar și atunci cînd activam în calitate de președinte al Republicii Moldova și emiteam decrete, în prim-plan întotdeauna au fost problemele ce ţin de dezvoltarea societăţii moldovenești, de îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor”, a declarat Voronin.
Potrivit liderului comunist, formaţiunea pe care o conduce a jertfit multe în această luptă politică.
„Astăzi, în pofida preîntîmpinărilor noastre, ca rezultat al alegerilor parlamentare, societatea noastră este dezbinată pe două dimensiuni – Est și Vest. Noi, în dorinţa de a consolida societatea, de a dezvolta Moldova, de a apăra interesele ţării noastre, am jertfit multe în această luptă politică. Pe de o parte a baricadelor au fost partidele de dreapta, pe de alta – așa-numitele partide de stînga. Ei toţi au ieșit în faţa alegătorilor cu mesaje radicale. Ca rezultat, aceste forţe politice nu au propus poporului moldovenesc nici un program constructiv, de consolidare a societăţii în interesul ţării. Astăzi pe ordinea de zi este o singură chestiune – necesitatea de a edifica poduri peste tranșeele sociale, care au fost săpate atît de politicienii din așa-numita stînga politică, cît și de către cei de dreapta în cadrul campaniei electorale”, a adăugat Voronin.
De asemenea, acesta a spus că, în prezent, toate procesele sînt legate în mod direct de rezultatele alegerilor parlamentare.
„Patru partide, în rezultatul scrutinului, au obţinut un număr egal de mandate. Problema este foarte serioasă: cum poate fi organizată, în astfel de condiţii, activitatea statului? Cu acest coraport de forţă, cu cei de stînga și cu cei de dreapta, care și în timpul campaniei electorale și acum au viziuni diferite și asupra politicii interne, și asupra politicii externe. În astfel de situaţii cel mai simplu este să blochezi orice decizie – cei de dreapta blochează unele, cei de stînga – altele. Și la ce ajungem? Provocăm alegeri parlamentare anticipate? Mai este un moment foarte important – peste cîteva luni în Moldova vor avea loc alegerile locale. În cazul alegerilor parlamentare anticipate aceasta ar însemna o paralizie a puterii în stat. Despre ce fel de lucru poate fi vorba în teritoriu, dacă în ţară nu vor activa organele centrale de conducere? Mai ales acum, cînd se formează bugetele central și cele locale, cînd trebuie soluţionată problema investiţiilor, cînd trebuie soluţionată problemele sociale, etc… Ţara nu poate trăi fără putere în stat. Aceasta duce la haos”.