La Bruxelles au început ieri lucrările Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova (CPA UE-RM). Şedinţa a fost deschisă de copreşedinţii comitetului, Vlad Filat, şeful delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova, şi europarlamentarul Andi Cristea, şeful delegaţiei Uniunii Europene, transmite CURENTUL.
În cuvântul său de salut, Vlad Filat a declarat că dialogul politic RM – UE este în continuare valorificat la cel mai înalt nivel, fiind pus în funcţiune şi cadrul instituţional creat prin acest acord. Printre principalele realizări, copreşedintele CPA UE-RM a remarcat cooperarea activă cu Uniunea Europeană în domeniul Politicii Externe şi de Securitate Comune şi Politicii de Securitate şi Apărare Comune; desfăşurarea Primei reuniuni a Consiliului de Asociere RM – UE, precum şi reuniunea Comitetului de Asociere în configuraţia Comerţ.
La fel, au avut loc primele reuniuni ale subcomitetelor prevăzute de componenta DCFTA a acordului, precum şi cele ale subcomitetelor pentru Justiţie şi Afaceri Interne şi Dialog Economic.
Printre alte domenii vizate în Agenda de Asociere, în care au fost înregistrate progrese, Vlad Filat a menţionat ordinea publică şi securitatea internă, gestionarea frontierelor, consolidarea mecanismelor de protecţie a drepturilor omului etc. Un alt obiectiv stabilit de Agenda de Asociere – asigurarea desfăşurării democratice a alegerilor parlamentare şi locale – poate fi considerat drept realizat, or scrutinul din noiembrie 2014 şi cel din iunie 2015 au fost evaluate pozitiv de către observatorii internaţionali, europeni şi de OSCE.
„Lupta împotriva corupţiei a avansat prin adoptarea cadrului legal referitor la integritatea profesională şi la răspunderea disciplinară a judecătorilor şi procurorilor. Cu susţinerea UE este implementată reforma justiţiei. Sunt sigur că aceste şi alte eforturi vor crea în Republica Moldova un mediu cultural, o cutumă şi un cadru legal de respectare a drepturilor omului şi de asumare a angajamentului de a edifica un stat de drept”, a declarat copreşedintele CPA UE-RM.
Vlad Filat a subliniat că actuala reuniune se axează pe o agendă comprehensivă şi oferă oportunitatea de a face un schimb de opinii şi experienţă cu privire la numeroase evenimente politice recente.
„Soldarea reuniunii noastre cu adoptarea Declaraţiei şi Recomandărilor finale va reprezenta o expresie directă a poziţiei comune a Parlamentului moldovean şi Parlamentului European faţă de aspiraţia Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene în viitor. În situaţia în care se află acum Republica Moldova trebuie să conjugăm eforturile tuturor instituţiilor statului, a întregii societăţi şi, cu sprijinul partenerilor externi, să dezvoltăm ţara noastră în baza unui model democratic şi european”, a accentuat Vlad Filat.
Copreşedintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE–RM a mulţumit Comisiei Europene pentru asistenţă şi Parlamentului European pentru susţinerea fermă a perspectivei europene a RM şi pentru suportul acordat ţării noastre într-o perioadă în care, atât UE, cât şi partenerii estici se confruntă cu provocări fără precedent.
CPA UE-RM exercită controlul parlamentar asupra punerii în aplicare a Acordului de Asociere şi este o platformă de dezbateri pe marginea aspectelor legate de relaţiile dintre UE şi Republica Moldova.
Adrian Platon