Mai multă lume se întreabă ce viitor are Republica Moldova și această întrebare va apărea tot mai frecvent în atenția opiniei publice odată cu apropierea alegerilor prezidențiale. De aceea, am decis să adun toate opiniile existente la acest capitol și să analizez șansele lor de a deveni realitate.
Primul scenariu (vehiculat în special de guvernare) – în doi-trei ani Republica Moldova va depune cerere de aderare la Uniunea Europeană, iar încă peste cîțiva ani va deveni membru al UE. Acest scenariu părea real acum doi ani, însă, dat fiind problemele cu care se confruntă UE (Brexit-ul, criza migranților etc.), dar și dat fiind furtul miliardului și pierderea credibilității RM în ochii oficialilor de la Bruxelles, este prea puțin posibil că se va realiza.
Al doilea scenariu – organizarea unui referendum în 2018 privind unirea Republicii Moldova cu România. Curentul unionist este în creștere și acest lucru îl atestă toate sondajele, dar nu e clar dacă pînă în 2018 ar putea deveni majoritar. În plus, trebuie evaluate și posibilele consecințe, inclusiv posibilele acțiuni de răspuns ale stataliștilor. Toate acestea ridică mari semne de întrebare privind reușita acestui scenariu.
Al treilea scenariu – integrarea Republicii Moldova în structurile euro-asiatice. La sigur, ideea respectivă va fi folosită și în apropiatele alegeri prezidențiale. Dar, în condițiile în care încă nu e clar ce va fi cu aceste structuri în continuare și în condițiile în care Moldova nu are frontiere comune cu respectivele structuri, acest scenariu e practic irealizabil.
Al patrulea scenariu – desprinderea unei părți din teritoriul Republicii Moldova și alipirea lui la unele părți din teritoriul actual al Ucrainei în vederea constituirii unui nou stat. Este o idee pe care politicienii nu o enunță oficial, dar pe care o iau în calcul, atunci cînd evaluează posibilele evoluții în continuare. E un scenariu puțin probabil, dar aceasta nu înseamnă că unele tentative în acest sens nu se vor întreprinde, cu atît mai mult că situația din Ucraina rămâne tensionată, iar interesul Rusiei față de această regiune a Europei e în continuare destul de sporit.
Al cincilea scenariu – fărîmițarea teritorială a Moldovei (periodic se fac presupuneri că Găgăuzia și Taraclia s-ar putea distanța sau că în jurul municipiului Bălți s-ar putea grupa anumite teritorii) și trecerea acestor „bucăți teritoriale” în componența altor state. Iarăși, e o versiune ce nu se discută oficial, dar temeri în acest sens se enunță periodic. Se zice că, dacă acest scenariu ar deveni realitate, o parte din actuala Moldovă se va uni cu România, iar altă parte va crea un nou stat, din componența căruia ar putea face parte și regiunea transnistreană, dar și unele regiuni din Ucraina. Dar și acest scenariu este prea puțin probabil, în condițiile în care comunitatea internațională este foarte vigilentă la evoluțiile din această regiune a Europei și e clar că nu ar admite apariția unor noi focare de instabilitate.
În concluzie, putem afirma că, dat fiind faptul că toate scenariile menționate mai sus sînt practic irealizabile, cel mai probabil actuala situație în care se află Republica Moldova se va conserva pentru ani buni înainte, iar viitorul spațiului dintre Prut și Nistru (cel puțin viitorul apropiat) va fi exact ca și tabloul pe care-l avem la zi. E bine aceasta sau e rău – deja decideți fiecare dintre dvs.
Dumitru Spătaru