[ X ]
[ X ]
[ X ]
(VIDEO) Alina Zotea: „Trebuie să găsim timp pentu cel puțin o oră pe zi pentru a face sport” 
21 August

Deputata din partea Partidului Liberal, Alina Zotea face sport încă de la vîrsta de 12 ani. Atunci a început să joace baschet de performanță. De asemenea, aleargă în timpul liber și îi place mult mersul pe jos alături de prieteni sau de mama sa. De mică visa să joace tenis de cîmp, aceasta fiind una din cele mai mari pasiuni ale copilăriei și iată că astăzi îl practică. Mai multe detalii despre pasiunea sa, ne-a oferit în cadrul interviului de mai jos. Alina Zotea este noua protagonistă a proiectului lansat de CURENTUL “Dimineața pe răcoare”.

C.: Alina povestește-ne de cît timp te ocupi cu sportul?

A.Z.: Cred că de cînd mă țin minte eu, a devenit deja un regim normal să practic sportul. Îmi aduc foarte bine aminte că aveam 12 ani atunci cînd am început să joc baschet, am făcut chiar baschet de performanță și mă bucur că am avut această posibilitate. Mai tîrziu, revenind în Chișinău nu am mai putut, pentru că era greu să te încadrezi într-o nouă echipă să ai și un antrenor bun și am început să joc tenis. De asemenea, alerg și îmi place foarte mult să merg pe jos, în felul acesta încerc cumva să îmi mențin acel echilibru interior.

C.: Ce te-a determinat să începi un mod de viață activ?

A.Z.: Dar de cînd mă țin minte am avut o viață activă, intensă. Acum nu mi-aș închipui ca la un moment dat să întrerup acest ritm. De aceea încerc să merg cît mai mult pe jos, să alerg atunci cînd am posibilitatea sau să fac ceea ce îmi place.

DSC_4976 DSC_4974

C.: Tenisul de cînd îl practici?

A.Z.: Tenisul de cîmp a fost marea mea pasiunea care, cu părere de rău, familia mea nu a putut să-mi ofere posibilitatea de al practica. De aceea mi-a rămas acolo în subconștient și atunci cînd am avut această posibilitate am ales să merg. Mă bucur că astăzi mă aflu la Școala Specializată de Sport și, anume în tenis, și am parte de unul din cei mai buni antrenori, care să mă îndrumeze exact așa cum îmi doream din totdeauna.

C.: Cît de des joci tenis?

A.Z.: Încerc de două-trei ori pe săptămînă, de mai multe ori nu îmi permit, cu părere de rău, chiar dacă antrenorul îmi spune să vin cel puțin peste o zi. Recunosc că, uneori sunt săptămîni în care nici nu ajung  aici. Dar îmi doresc ca pe viitor să am o agendă mai liberă ca să pot să îmi coordonez acest puțin timp liber pe care îl mai am.

DSC_4949 DSC_4952

C.: Este o activitate de relaxare sau ai participat și la competiții?

A.Z.: Pe cînd jucam baschet, am participat la cîteva turnee, pe timpul cînd învățam la Școala din satul Cania. Îmi amintesc cu cît entuziasm mergeam cu întreaga echipă, am luat chiar și locuri de frunte îmi aduc aminte că chiar am învins echipa de la Cahul. Tenisul de cîmp este acel tip de sport în care nu te poți relaxa pentru că necesită o concentrare maximă cel puțin de 100%. În tenis nu există egalitate, de exemplu așa cum este în fotbal.

DSC_4969 DSC_4972

C.: Este greu să joci tenis de cîmp? Ce calități/aptitudini sunt necesare?

A.Z.: În primul rînd trebuie să ai o stare de sănătate bună pentru ați permite să practici acest tip de sport. Este un sport intens pe care îl recomand tuturor. Trebuie să ne alegem acel tip de sport pe care ni-l poate  permite sănătatea. În trecut îmi aduc aminte că tenisul era considerat sportul bogaților pentru că nu toți își permiteau să-l practice. De aceea mă bucur că în ziua de astăzi a devenit un sport disponibil pentru toți.

C.: Cu cine joci de obicei tenis?

A.Z.: De obicei joc cu antrenorul meu, pentru că prietenii mei sunt mereu ocupați și niciodată nu aș avea un partener de joc. I-am spus și prietenului meu să meargă, dar nu găsește nici măcar un minut liber pentru sport. Îi mulțumesc antrenorului că găsește timp pentru mine atunci cînd și eu dispun, astfel  ne sincronizăm perfect atît pe teren, cît și din perspectiva timpului.

DSC_4977

C.: În acest tip de sport  există anumite reguli, le respecți?

A.Z.: Desigur, fiecare sport vine cu pachetul său de legi, regulile le învăț zi de zi. Trebuie să ținem cont de ele dacă vrem să jucăm frumos dar în același timp și sănătos.

DSC_4936

C.: Idolizezi vreun sportiv din domeniul tenisului?

A.Z.: Mă mîndresc mult cu Radu Albot care a învățat tehnica jocului în Școala unde merg și eu și mă bucur că urmez și eu aceeași școală prin care a trecut și el. Nu pot să nu o amintesc pe Simona Halep pe care o admir, dar și alte  jucătoare.

C.: Ce alte tipuri de sport mai practici?

A.Z.: De obicei merg foarte mult pe jos în special cu  mama mea, de fiecare dată chiar ne punem obiective, de exemplu, astăzi mergem 5 km pe jos sau chiar 7 km apoi le parcurgem. Uneori, dacă știu că trebuie să merg de la Parlament la partid sau pînă la Guvern atunci prefer să merg pe jos, fiindcă este sănătos.

DSC_4965 DSC_4963

C.: Ai și o dietă specială?

A.Z.: Încerc să am un regim corect alimentar. Totdeauna nu ies din casă fără micul dejun care este sfînt în familia noastră. Mă strădui să mănînc sănătos, iar seara consum doar cîteva semințe sau beau un ceai.  Uneori fac cadou cuiva cina mea, partenerului sau mamei mele.

C.: Cum reușești să îmbini celelalte activități cu orele de sport?

A.Z.: Este greu, recunosc. Înainte aveam mult mai mult timp de sport și încercam să le combin. Dar suntem  tineri și trebuie să găsim timp pentu cel puțin o oră pe zi pentru a face  sport.

C.:  Ce sfaturi ai pentru cei care încă nu s-au apucat de sport?

A.Z.: Să se apuce în primul rînd  să meargă pe jos mai mult. La noi, tinerilor le place să sară dintr-o mașinuță în alta sau în microbus și evită mersul pe jos și mi-aș dori anume să meargă pentru că trebuie să facem mișcare. Poate că s-ar schimba lucrurile și în Republica Moldova dacă am încerca să mergem pe o cale sănătoasă cu mult sport.

C.: Mulțumim!

Reporter: Anastasia Borta
Foto şi video: Andrei Boguş

Inapoi la arhiva noutaților