Drumul reintegrării vine din două părți și cedările trebuie să vină nu unilateral, ci – din partea Chișinăului și Tiraspolului. Declarația a fost făcută de Victor Chirilă, director executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), în cadrul unei conferințe de presă, privind propunerile Federației Ruse de normalizare a activității formatului 5+2, transmite CURENTUL.
Referindu-se la propunerile Federației Ruse de normalizare a activității formatului 5+2, Victor Chirilă a spus că, după doi ani Federația Rusă consideră că e inacceptabil că de prea mult nu au loc întîlniri în format 5+2 și e timpul să fie relansat, dar nu înainte ca anumite precondiții să fie îndeplinite de Chișinău și de Tirapol.
Este vorba despre următoarele precondiții: să fie elaborate un document cu garanții pentru implementarea acțiunilor convenite în cadrul formatului; Tiraspolul și Chișinăul să-și asume urmările și să evite acțiuni de deteriorare a situației dintre părți în domeniul economic; să faciliteze întîlnirile regulate a grupurilor de lucru dintre Chișinău și Tiraspol”, a declarat directorul executiv al APE, continuînd lista de propuneri.
Victor Chirilă a amintit că, consultările în format 5+2 au fost suspendate în contextul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană de către Republica Moldova, în contextul în care Federația Rusă punea presiune.
Expertul a venit, în context, cu mai multe recomandări.
“Grupurile de lucru trebuie să nu se contreze pe conflicte, ci pe lucruri necesare de realizat. Orice compromis între Chișinău și Tiraspol trebuie să includă cedări din ambele părți. Marile probleme sunt cele de ordin politic și orice problemă care necesită soluții are și implicări politice, de aceea e nevoie de soluții tehnice, iar soluțiile tehnice cer mari așteptări de la Republica Moldova”, a afirmat el.
Directorul executiv al APE a mai spus că, pentru a realiza mai multe lucruri, grupurile de lucru ar fi bine să aibă împuterniciri puțin mai largi. “Dar în contextul actual este periculos, pentru că nu există politici de reglementare și coordonare a acțiunilor în acest sens”, a subliniat expertul.
Victor Chirilă susține că Chișinăul ar trebuie să pună la punct un sistem de coordonare, care să implice toate ministerele de resort.
“Sînt necesare și seminare de instruire pentru membrii grupurilor de lucru, astfel încît ei să cunoască tacticile de negociere și dialog, potențialele capcane, dar și să-și cunoască bine domeniul de activitate”, a punctat el.
Cristina Gurez