[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vasile Stati reacţionează: Eu nu scriu manuale de limbă moldovenească! De unde a apărut această informaţie?
28 Ianuarie
Foto: NovostiPMR

Istoricul Vasile Stati, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova, neagă informaţiile apărute în presă precum că ar scrie, la solicitarea autorităţilor autoproclamatei rmn, un manual de limbă moldovenească pentru şcolile din stînga Nistrului. El a făcut declaraţii în acest sens pentru CURENTUL.  

„Cine va spus Dvs. că eu voi scrie manual de limbă moldovenească la solicitarea autorităților transnistrene? Eu nu știu de unde s-a luat chestia aceasta, pentru că manualele de limbă moldovenească sînt scrise de foarte mult timp. Manuale de literatură și limbă moldovenească, manualele integrate se scriu deja de 8 ani. La comanda ministerului învățămîntului din republica moldovenească nistreană se scriu manuale de 8 ani”, a declarat Vasile Stati.

El a precizat că „este un grup de autori, de profesori de limbă și literatură moldovenească, care lucrează în acest sens. „Mă rog, eu nu sînt meșter de manuale, nu m-am angajat niciodată. Nu mă încumet să mă apuc de această treabă, dar acolo se scriu manuale şi, dacă deștepții de la Chișinău pînă acum nu au habar de asta, pe mine ce mă interesează!”, a declarat istoricul.

Totodată, Vasile Stati a recunoscut că este „președintele așa-numitului laborator de cercetări științifice, de la Universitatea din transnistria”. „În cadrul acestui laborator științific este un grup de profesori experimentați, care se ocupă de pregătirea manualelor cursului integrat de limbă și literatură moldovenească. Asta este adevărul şi nu este o descoperire la care s-a trezit acum Chișinăul”, a mai spus el.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților