[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vasile Botnari despre serviciul 112: Planificăm pentru anul acesta să fie lansat în regim de testare
18 Martie

Guvernul RM a adoptat, recent, un set de hotărîri privind crearea serviciului de urgență 112. Astfel, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC), Vasile Botnari, a oferit mai multe detalii despre implementarea serviciului unic integrat al apelurilor de urgență 112, transmite CURENTUL.

Vasile Botnari a declarat că, serviciul 112 se creează de la zero și presupune un volum foarte mare de lucru, dar și în mai multe etape.

”Planificăm pentru anul acesta să fie lansat în regim de testare, iar în următorii 2 ani să fie dat în exploatare integral pe tot teritoriul RM. În urma studiilor de fezabilitate a serviciului 112, investițiile care necesită a fi efectuate constituie 5,9 milioane euro”, a precizat el.

Totodată, Botnari a menționat că, principiul de lucru a serviciului 112 este ghișeul unic.

”De ce este important să înglobăm toate numerele de urgență: 901, 902, 903, 904 într-un serviciu unic? Practica ne arată că, atunci cînd este un apel de urgență, este foarte important ca să fie implicate mai multe servicii, de aceea, ca soluție în cazurile de urgență vor fi simultan apelate mai multe servicii necesare. Vor fi două oficii paralel care vor conlucra simultan, dacă unul nu funcționează, atunci funcționează celălalt. Va funcționa 24/24”, a punctat ministrul.

Vasile Botnari a afirmat că, odată cu primirea apelurilor la acest serviciu, operatorii vor avea acces la toate serviciile informaționale din RM necesare. ”Astfel, în momentul cînd va primi acest apel, operatorul va avea deja posibilitate de a modela cum va fi intervenția. Totodată, se va scoate posibilitatea de a fi abandonate careva apeluri, pentru că odată cu primirea apelului va fi creat un fișier și dispeceratul care a primit chemarea va trebui să raporteze cum s-a intervenit în acel caz”, a adăugat el.

Ministrul TIC a mai spus că, în prezent este organizat concurs funcţia de director general al acestui serviciu. ”În concurs s-au înscris șase persoane,  sperăm că pînă săptămîna viitoare să identificăm candidatura potrivită, astfel încît, acesta să se ocupe nemijlocit de implementarea acestui serviciu”, a conchis Botnari.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților