„Data de astăzi este una deloc simplă în istoria Republicii Moldova”. Declaraţia a fost făcută de premierul Valeriu Streleţ, la Comrat, în cadrul evenimentului organizat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la proclamarea autonomiei găgăuze, transmite CURENTUL.
„La început, aș dori să-mi exprim, în câteva cuvinte, viziunea cu privire la participarea mea la evenimentul de astăzi, în calitate de Prim-ministru al Republicii Moldova, având în vedere faptul că, până în prezent, reprezentanţii puterii oficiale de la Chișinău au evitat să dea curs invitațiilor de acest fel. Dar, în pofida unor îndoieli şi tot felul de sfaturi în privința participării la acest eveniment, astăzi sunt aici, cu dumneavoastră. Scopul meu este să-mi exprim opinia referitor la o serie de subiecte importante și principiale”, a declarat Streleţ.
Potrivit premierului, data de astăzi este una deloc simplă în istoria Republicii Moldova.
„Până în prezent, evenimentele din august 1990 sunt percepute destul de contradictoriu și chiar emoțional. La Chișinău și Comrat există diferite puncte de vedere cu privire la evenimentele din acea perioadă și acest lucru este explicabil. Unii cred că evenimentele s-au desfășurat sub steagul luptei pentru libertate și autodeterminare, în timp ce alții le percep ca o acțiune de destrămare a țării, dezbinare și haos”, a adăugat acesta.
Totodată, Valeriu Streleţ a menţionat că Autonomia găgăuză este o parte integrantă a Republicii Moldova.
„Pentru a dezvolta și pentru a avansa cu succes trebuie să privim cu încredere spre viitor. Iar viitorul nostru este comun – în cadrul unui stat suveran și independent – Republica Moldova. Societatea noastră este una polietnică și mulți dintre noi au diferite rădăcini etnice – moldoveneşti, găgăuze, ucrainene, ruse, bulgare și altele. Dar există ceva care ne uneşte – trăim în Republica Moldova și suntem cetățeni ai acestei țări. Unul dintre obiectivele Guvernului este integrarea armonioasă a minorităților naționale în societatea moldovenească, păstrând și respectând, în același timp, cultura, identitatea, tradițiile și limbile acestora. Pentru noi este important ca reprezentanții tuturor grupurilor etnice, care locuiesc în Republica Moldova, să se simtă confortabil. Și această tendinţă trebuie să vină din ambele părți. În acest sens, considerăm că Găgăuzia ar trebui să se implice activ în toate procesele de modernizare europeană, reformare și dezvoltare, care sunt puse în aplicare în întreaga țară”, a conchis prim-ministrul Valeriu Streleţ.
Adrian Platon