[ X ]
Valeriu Streleţ despre demisia lui Dorin Drăguţanu: Această decizie ridică anumite semne de întrebare
21 Septembrie

Prim-ministrul Valeriu Streleţ califică demisia guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, drept o decizie destul de responsabilă, dar care în acelaşi timp ridică anumite semne de întrebare. Declaraţii în acest sens a făcut premierul Valeriu Streleţ, în cadrul unui briefing, transmite CURENTUL.

„Decizia domniei sale este o decizie destul de responsabilă, chiar curajoasă. Prin această decizie îşi asumă responsabilitatea pentru situaţia din întregul sectorul bancar. Din păcate, această decizie deocamdată nu produce efecte”, a declarat Streleţ.

Totodată, şeful Cabinetului de miniştri spune că decizia lui Dorin Drăguţanu ridică anumite semne de întrebare.

„Chiar dacă am comunicat cu reprezentanţii locali ai FMI, această demisie ar putea afecta procesul de negocieri cu FMI. Echipa de la Guvern este gata de negocieri. Sperăm că vor fi de succes”, a adăugat acesta.

Mai mult, Valeriu Streleţ a dat o replică acuzaţiilor aduse de Dorin Drăguţanu, precum că asupra sa ar fi fost făcute presiuni politice.

„Cred că nu suportă critica. Faţă de BNM există întrebări şi e firesc să existe luînd în consideraţie situaţia actuală. E firesc că avem dreptul legal şi moral să ştim ce se întîmplă. Am spus că locul pentru dezbateri este Parlamentul Republicii Moldova care poate să decidă o rocadă sau demisie la BNM. Aceste declaraţii nu pot fi calificate ca presiuni politice asupra BNM. Este extrem de important să menţionez că invocatele atitudini de a dicta BNM ce să facă într-un caz sau altul, nu au suportul legitim firesc. În aceste săptămîni, demersurile adresate BNM vizau situaţia asigurărilor, bancar (lichidarea celor trei bănci), evaluarea situaţiei post-lichidare. Această discuţie o putem face publică oricînd ca să probăm nu au fost făcute presiuni politice”, a afirmat Streleţ.

De asemenea, premierul a infirmat declaraţia guvernatorului BNM, precum că Guvernul nu şi-ar dori investigarea situaţiei din sectorul bancar.

„Este neserios şi lipsit de seriozitate. Această acuzaţie este lipsită de temei. S-a decis ca, compania Kroll să fie invitată în Moldova. Joi au avut loc negocieri şi au fost de succes. Compromisul a fost atins. Guvernul este vital interesat ca faza a doua şi recuperarea banilor furaţi să demareze cît mai repede şi să vină cu rezultate concrete, iar cei vinovaţi să fie pedepsiţi”, a conchis prim-ministrul Valeriu Streleţ.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților