[ X ]
[ X ]
[ X ]
Valeriu Lazăr: RM a progresat semnificativ în modernizarea sistemului infrastructurii calității
20 Mai

În ultimii ani, Republica Moldova a progresat semnificativ în modernizarea sistemului infrastructurii calității. Despre acest lucru anunţă ministrul Economie Valeriu Lazăr, transmite Curentul.md.

Potrivit sursei citate, a fost creat Institutul Național de Metrologie (INM), instituție publică responsabilă de menținerea și dezvoltarea continuă a bazei naționale de etaloane, care asigură trasibilitatea măsurărilor prin preluarea unităților de măsură de la etaloanele internaționale și transmiterea acestora la etaloanele de lucru garantînd uniformitatea și exactitatea măsurărilor în țară.

INM este responsabil și de colaborarea internaţională în domeniul metrologiei, contribuind la înlăturarea barierelor tehnice în calea comerţului, la recunoaşterea mutuală a rezultatelor măsurărilor, la asigurarea trasabilităţii măsurărilor în orice domeniu al vieţii inclusiv şi în energetică.

Totodată, a fost liberalizată piața în domeniul verificărilor metrologice a mijloacelor de măsurare legală, fiind deja înregistrați 9 agenți economici care activează în acest domeniu.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților