Negocierile privind constituirea majorităţii parlamentare continuă şi sunt destul de complexe în contextul actual. Declaraţia a fost făcută de deputatul liberal-democrat Valeriu Ghileţchi, în cadrul dezbaterilor publice cu tema „De ce politicienii iar au nevoie de mult timp pentru a forma coaliția majoritară și ce riscă în aceste condiții oamenii din Republica Moldova?”, transmite CURENTUL.
Potrivit acestuia, înţelegerile la care au ajuns cele trei partide (PLDM, PDM şi PL) vor fi făcute publice în timpul apropiat.
„Un lucru care trebuie apreciat este că negocierile au loc, continuă şi sînt destul de complexe în contextul actual. Nu există negociere în care să nu existe discreţie. În timpul apropiat vom afla acele înţelegeri la care s-a ajuns. Chiar şi ieri a avut loc o întrunire. Unii au avut timp pentru fete şi pescuit, alţii au găsit timp pentru discuţii. Probabil pînă la sfîrşitul acestei săptămîni vor fi finalizate documentele constitutive de bază. S-a vorbit despre posibile schimbări la diverse instituţii de stat, un control parlamentar mai riguros. Rămîn optimist, negocierile continuă şi vor avansa pe parcursul acestei săptămîni. Iar pînă la sfîrşitul acestei luni sperăm să avem un Guvern”, a declarat Ghileţchi.
La rîndul său, deputatul comunist Artur Reşetnicov susţine că aceste negocieri sunt un deja-vu.
„Astfel de procedee au mai fost. Dintr-o parte se creează impresia că ceea ce au declarat liderii de partid au dat start spectacolului de negocieri care nu demonstrează o seriozitate a clasei politice. Au fost experienţe neplăcute la sfîrşitul anilor 90, alianţe care nu au durat prea mult. În viziunea noastră, există 2 obstacole în crearea acestei alianţe: interesele de partid, a liderilor acestora şi amprenta negativă a precedentelor coaliţii”, a adăugat Reşetnicov.
Iar analistul politic Igor Boţan a calificat negocierile privind constituirea coaliţiei de guvernare ca fiind tenebre.
„Şi Filat şi Ghimpu au declarat că negocierile vor fi transparente. În Moldova acum se negociază ca de obicei, cu aranjarea intereselor de grup şi personale a liderilor de partid”, a conchis analistul.
Adrian Platon