Este o întrebare care a apărut după ce am analizat rezultatele sondajului de opinie realizat de Fondul Opiniei Publice la comanda www.curentul.md şi care au fost făcute publice în această săptămînă.
Ştiu că mulţi unionişti s-au arătat dezamăgiţi de partea din sondaj care arată că pentru unirea cu România, în caz de referendum, ar vota – 22%, iar 63% – împotrivă. Unii dintre ei mi-au spus deschis acest lucru. Dar părerea mea este (şi le-am spus-o şi lor) că ei văd partea deşartă a paharului, nu şi pe cea plină.
Cine ar fi crezut acum doi ani, spre exemplu, că, curentul unionist din Republica Moldova poarte ajunge la 22%? Prea puţini, ca să nu spun nimeni. Timp de două decenii de independenţă, cu toţii ne deprinserăm cu gîndul că unioniştii în Republica Moldova sînt un segment îngust de maximum 10% din populaţie, care nu poate fi extins. Iată însă că acesta, inclusiv sub influenţa proceselor politice din Republica Moldova, dar şi a celor de nivel european, s-a dublat într-un răstimp foarte scurt.
Se mai poate extinde acest curent? Cu siguranţă! Iar cînd spun acest lucru mă bazez pe alte două date sociologice: sentimente pozitive faţă de România au 37% din cetăţenii RM, iar pentru o eventuală aderare la Uniunea Europeană, în cadrul unui referendum, ar vota 41%. Nu în zădar am folosit împreună aceste două cifre, căci, potrivit estimărilor unor analişti, după Brexit, a devenit clar că de una singură Moldova nu are cum se integra în UE, iar unica cale reală în acest sens este unirea cu România. Deci, avem 41% de cetăţeni care-şi doresc ca RM să adere la UE şi 37% care au o atitudine pozitivă faţă de România, iar aceasta ne permite să concluzionăm că există un potenţial bazin ce ar permite practic dublarea curentului unionist. Aceasta nu înseamnă că respectivul curent va creşte de la sine pentru adepţii integrării europene a Republicii Moldova, fiind disperaţi, nu vor găsi altă soluţie pentru a-şi realiza visul. Pentru aceasta unioniştii vor trebui să muncească mult şi să le dovedească oamenilor că unirea este anume cea mai scurtă cale spre realizarea obiectivului pe care şi-l doresc, iar faptul că România se bucură de o apreciere pozitivă din partea a mai bine de o treime din cetăţenii RM îi poate ajuta enorm în acest sens.
Deci, credeţi că e real ca, curentul unionist în RM să ajungă în următorii ani pînă la 40%? Eu cred că da, mai ales dacă luăm în calcul creşterea rapidă ce s-a atestat din acest punct de vedere în precedenţii doi ani.
De facto, dacă acest lucru se va întîmpla, vom avea de a face cu cea de-a doua etapă în extinderea curentului unionist, prima fiind creşterea lui de la 10% la 22%. Nu ştim dacă va fi şi cea de-a treia etapă, dar, dacă şi a doua se va realiza, unioniştii vor putea spune că au făcut un mare pas înainte spre realizarea visului lor.
Dumitru Spătaru
P.S.: Iar ca unioniştii să-şi formeze o opinie cît mai obiectivă la acest capitol, i-aş îndemna să studieze atent rezultatele sondajului, care arată cum este distribuită opţiunea unionistă în diverse regiuni ale RM. Acestea ar ajuta inclusiv la evaluarea unor eventuale riscuri şi a unor eventuale pierderi, pe care le-ar putea suporta Republica Moldova dacă s-ar uni cu România.
D.S.