[ X ]
[ X ]
[ X ]
Uniunea Scriitorilor din Moldova cere ședințe publice în dosarul lui Vlad Filat
16 Septembrie

Pledăm pentru un proces liber, pentru ca ex-Premierul Vlad Filat să fie judecat în libertate sau, dacă acest lucru nicidecum nu este posibil, să fie plasat în arest la domiciliu, aşa cum trebuie să se procedeze într-o ţară cu adevărat democratică. O declarație în acest sens a fost semnată de Uniunea Scriitorilor din Moldova, și a fost trimisă către Nicolae Timofti, Preşedintele Republicii Moldova, Eduard Harujen, Procurorul General interimar și către Vladimir Cebotari, Ministrul Justiţiei, informează CURENTUL.

Consiliul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova îşi exprimă, în scrisoarea semnată, „îngrijorarea în legătură cu abuzurile comise în sistemul judiciar din ţara noastră, cu încălcarea flagrantă a drepturilor omului, cu lipsa transparenţei şi implicarea politicului în actul de justiţie”. „Ne referim, în speţă la procesul de judecată al ex-prim-ministrului Vlad Filat, care decurge într-un mod netransparent, „pe furiş” şi cu lezarea drepturilor sale”, susține Consiliul.

Totodată, reprezentanții Consiliului Uniunii reiterează că Vlad Filat cere demult ca procesul să fie public, iar solicitarea sa a fost sprijinită şi de raportorii europeni cu care s-a întâlnit. „De aceea, considerăm că este cazul ca dosarul să fie examinat în prezenţa presei , procesul judiciar prezentând un interes deosebit pentru întreaga societate”, se mai spune în adresare.

Potrivit semnatarilor adresării, din moment ce, conform declaraţiilor celor două părţi ale procesului, nimeni nu are ce ascunde, cer ca şedinţele să fie publice. „Este important ca toată societatea şi mass-media să cunoască care sunt elementele, probele sau pseudoprobele din acest dosar”, mai notează membrii Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Amintim că, astăzi și Uniunea Teatrală din Moldova a venit cu un apel similar, prin care cer examinarea dosarului lui Vlad Filat în ședințe publice.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților