”Suport pentru modernizarea serviciului public din Republica Moldova în corespundere cu cele mai bune practici europene” este un nou proiect twinning al Uniunii Europene, lansat astăzi la Chișinău, transmite CURENTUL.
Tamara Gheorghiță, șefa direcţiei reforma administrației publice centrale, a declarat că, acest proiect este unul dintre multiplele proiecte care sunt finanțate din fondurile europene.
”Este unul dintre multiplele proiecte care sunt finanțate din fondurile UE și care se realizează în țara noastră, având ca scop schimbarea lucrurilor spre bine în societatea noastră”, a precizat ea.
Totodată, Roman Cazan, secretar general adjunct al Guvernului, a menționat că, domeniul serviciului public cărui este destinat proiectul respectiv, precum și prezența oaspeților la lansarea proiectului dovedește încă odată în plus deschiderea UE față de consolidarea guvernării și managementului instituțional în R. Moldova.
”Pe durata mai multor ani comunitatea europeană ne susține plenar atât financiar, logistic sau prin expertiza oferită în demersul nostru de reformare și modernizare a administrației publice”, a subliniat el.
Secretarul general adjunct al Guvernului a enumerat și ceea ce se propune în cadrul acestui proiect. „În cadrul acestui proiect ne propunem să implicăm în procesul de modernizare serviciului public cel puțin 15 ministere și 30 autorități publice locale. Printre rezultatele scontate ale proiectului se numără și elaborarea planurilor anuale de dezvoltare profesională continuă a personalului în cel puțin 80% din autoritățile publice, precum și a minimului 15 curricule pentru cursurile de instruire. Totodată, acestea va cuprinde și instruirea secretarilor de stat, cel puțin 560 funcționari publici și certificarea a minimum 30 funcționari în calitate de formatori în domeniul managementului resurselor umane”, a anunțat el.
La fel, Roman Cazan a spus că: ”anume în satisfacerea necesităților menționate, țara noastră mizează foarte mult pe aportul partenerilor, care sunt cunoscuți cu astfel de provocări și care dețin expertiza necesară pentru a contribui la îmbunătățirea situației”.
Roman Cazan a mai amintit că, din 2008 pînă în prezent, au fost demarate 14 proiecte twinning dintre care 10 au fost deja finalizate, iar 4 sunt în proces de implementare. ”În scurt timp urmează să fie lansate încă 4 proiecte, dintre care unul este acesta de astăzi”, a mai spus el.
Andriana Cheptine