Astăzi, tot mai multă lume se întreabă ce segment de electorat țintește Iurie Leancă și unde pe eșichierul politic se va plasa noul său partid. Întrebarea nu este deloc simplă cum poate părea la prima vedere, căci de aceste aspecte depinde nu doar soarta noului partid al fostului Premier, ci și modul cum va fi reconfigurat eșichierul politic și ce ecuații ar putea rezulta din această reconfigurare în viitorul apropiat.
La momentul actual, este evident că Iurie Leancă țintește preponderent segmentul de electorat ocupat de PLDM. Dintr-un anumit punct de vedere, acest comportament al său poate fi înțeles, căci Iurie Leancă a făcut parte din PLDM timp de circa șapte ani, a promovat valorile ce stau la baza activității acestei formațiuni, are unii susținători în interiorul ei și unele tangențe cu afilierea politică internațională a liberal-democraților. Mai mult ca atît, nucleul echipei sale este constituit din foști liberal-democrați sau din persoane care au avut tangențe cu această formațiune în ultimii ani. Dar întrebarea este dacă poate Iurie Leancă miza pe preluarea masivă a membrilor și susținătorilor PLDM?
O analiză mai aprofundată arată că acest lucru este practic imposibil la modul practic. Aceasta pentru că Iurie Leancă a fost tot timpul considerat un exponent mai degrabă al aripii de dreapta a PLDM decît al întregului partid. PLDM a reușit, la timpul său, să se extindă pe o mare parte a segmentului de centru-dreapta, preluînd chiar și o parte din membrii și susținătorii partidelor de centru sau chiar de centru-stînga. Timp de mai mulți ani, PLDM a balansat destul de abil între opțiunile electoratului radical de dreapta și cele ale electoratului moderat de dreapta și chiar de centru, asigurînd un echilibru oarecare în acest sens. Aceasta a permis PLDM să devină cel mai influent partid din tabăra democrată, dar, totodată, și unul dintre cele mai influente partide din cîte au fost vre-odată în Moldova.
Corectitudinea cere o precizare – chiar dacă a fost unul din exponenții de bază ai PLDM în ultimii ani, Iurie Leancă niciodată nu a împărtășit viziunile promovate de aripa de centru-stînga a formațiunii, iar reprezentanţii acesteia, la rîndul lor, au privit cu o mare doză de scepticism și neîncredere acțiunile fostului Premier. Iurie Leancă a înțeles tot timpul acest lucru, iar acum, probabil, conștientizează că tot ceea ce poate miza el să obțină din contul PLDM este susținerea unor exponenți ai aripii de dreapta. Aceasta însă ar fi prea puțin pentru a-și asigura accederea în viitorul Parlament, dacă e să luăm în calcul că aripa de dreapta în PLDM are cea mai mică pondere, raportată la cea de stînga sau la cei ce se poziționează între cele două aripi.
Evident, în aceste condiții, Iurie Leancă va trebui să facă un pas spre dreapta eșichierului politic, depășind frontierele în care se încadrează acum PLDM. Iar dincolo de aceste limite se află cîteva partide micuțe, care se încadrează în limita de cîteva zecimi de procent fiecare (excepție în acest sens poate fi considerat doar PLR) și Partidul Liberal, cel care de ani bune de zile domină extrema dreaptă a eșichierului politic.
Dacă pentru PLDM pierderea unei părți din susținători ar fi dureroasă, dar nu mortală, atunci în cazul PL situația este cu totul alta. Acest partid este susținut de circa 9% din alegători, iar dacă Iurie Leancă va prelua măcar 3% dintre aceștia, PL se va pomeni la limita pragului electoral.
Iurie Leancă își dă seama că acum nu estre în interesul său să lupte cu PL, deoarece are deja deschis un front de luptă cu PLDM și pur și simplu nu ar face față unui nou război politic. De aceea, el încearcă să-i liniștească pe liberali cum poate, transmițîndu-le mesaje că nu candidează la primăria capitalei și, prin urmare, nu-l va împiedica pe Dorin Chirtoacă să obțină un nou mandat de primar, că nu pretinde la organizațiile teritoriale și nici la susținătorii PL etc. Dar toate aceste mesaje transmise direct sau indirect de fostul Premier au doar scopul de a adormi vigilența liberalilor, pentru că, vrea Iurie Leancă acest lucru sau nu-l vrea, el se poziționează practic pe același segment de electorat ca și liberalii și inevitabil le va lua o parte din susținători.
În aceste condiții se poate de presupus că lansarea noului proiect politic al lui Iurie Leancă nu va schimba cu mult situația pe eșichierul politic. Pur și simplu PLDM și PL vor trebuie să se înghesuie și să-i facă loc între ele noului partid, pierzînd o parte din pozițiile lor. În general, însă, ponderea taberei democratice în viitoarele ecuații electorale va fi cam aceeași, numai că va fi reprezentată nu de trei, ci de patru partide.
Unica schimbare majoră pe care o poate produce noul partid politic al lui Iurie Leancă ține de viitoarele jocuri postelectorale. În condițiile în care PLDM își va diminua ponderea electorală, PD ar putea deveni cea mai influentă formațiune politică din tabăra democratică și, în acest caz, va pretinde la funcția de Prim-ministru, pe care, după unele informații, și-o dorește demult. Dacă nu i se va oferi acest lucru, PD lesne se va putea orienta spre o coaliție postelectorală de centru-stînga. Însă, și în primul caz, și în cel de-al doilea un lucru e clar: partidele de centru-dreapta vor pierde șefia Guvernului pe care o dețin de la 2009 încoace, aceasta revenind partidelor de centru sau centru-stînga. Iar ce repercusiuni va avea aceasta la nivelul politicilor de stat, inclusiv în ceea ce ține de politica externă, nu este greu să ne dăm seama.
Dumitru Spătaru