Veaceslav Untilă, vicepreședinte al Partidului Liberal, deputat, Preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, a primit gradul special de general-maior de poliţie în rezervă. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Potrivit site-ului moldova.org, decretul a fost semnat în temeiul art. 88 din Constituţia Republicii Moldova şi al art.49 alin. (4) lit. a) din Legea cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului.
„Domnului Veaceslav Untilă, președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, i se acordă gradul special de general-maior de poliţie în rezervă”, se menționează în decret.
Potrivit responsabilului de relații cu presa din cadrul Președinției, documentul a fost semnat la 29 iulie curent.
Conform legislației, gradele de general-maior de poliţie se acordă de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, coordonată cu prim-ministrul.
TRIBUNA precizează: Veaceslav Untilă s-a născut la 15 iunie 1956. A absolvit Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice şi Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. A urmat doctorantura la Academia de Ştiinţe din Republica Moldova. Şi-a perfecţionat studiile la European Center George Marschall 1999. A activat în cadrulMAI al Republicii Moldova 1978-1995. Între 1992 şi 1995 a fost seful Inspectoratului auto din cadrul MAI al Republicii Moldova. Din 1998 până în 2000 a deţinut funcţia de viceministru al MAI. În perioada 2001-2002 a fost Secretar Naţional al Comisiei Interguvernamentale TRACECA. A participat, în anul 1992, la acţiunile pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. A fost decorat cu Vulturul de Aur.
Untilă deține mai multe distincții: „Crucea pentru Merit”(Gradul II), „Medalia de argint a Academiei de Ştiinţe din Moldova”, „Ordinul de Onoare”. Între anii 1995 şi 1998 a fost funcţionar internaţional OISR (Geneva).
Este Doctor în Drept, autor a zeci de publicaţii în domeniul combaterii crimei organizate. În 1999 a devenit conferenţiar universitar şi profesor al Academiei Internaţionale de Cadre UNESCO (Ucraina, Kiev). Este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Criminologie din Moldova 2000.
În viața politică s-a implicat în anul 2001.
Cristina Gurez