[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un sistem de acreditare modern – oportunitate  pentru RM
18 Septembrie

Astăzi,  viceministrul Economiei Octavian Calmîc a vorbit  în cadrul unei conferințe despre oportunitatea Republicii Moldova ce constă în dezvoltarea  unui sistem de acreditare modern și performant, informează CURENTUL.

Despre importanța alinierii sistemului de acreditare național la normele europene  s-a discutat cu ocazia închiderii  proiectului Twinning “Consolidarea capacităţilor Centrului de Acreditare în domeniul  Evaluării Conformităţii Produselor al Republicii Moldova”, ce a avut loc la 17 septembrie current

La eveniment au fost prezenți ambasadorul UE în Republica Moldova E.S. Pirkka Tapiola, ambasadorul Olandei în România şi Republica Moldova E.S. Matthijs van Bonzel, ambasadorul Suediei în Republica Moldova E.S. Ingrid Tersman.

Totodată au fost prezente peste 60 de persoane reprezentanţi ai Organismelor de Evaluare a Conformităţii şi alte instituţii.

„Odată cu implementarea DCFTA, este importantă alinierea sistemului de acreditare la cerinţele Uniunii Europene. Astfel va fi sporită competitivitatea produselor şi serviciilor creându-se oportunități pentru exportul de produse moldovenești. Iar consumatorii din ţara noastră vor avea certitudinea calității și siguranței produselor achiziționate” a subliniat, în cuvântul de deschidere, viceministrul Octavian Calmîc.

La rândul său, ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman a menţionat că efortul managementului MOLDAC în cadrul proiectului a contribuit la eficientizarea activităţilor  experţilor din SWEDAC (Organismului Naţional de Acreditare din Suedia), care au activat în proiectul  twinning.

Participanţii la Conferinţă au subliniat importanţa armonizării a întreg sistemului infrastructurii calităţii din Moldova cu cel din UE.

Tatiana Cocerva, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților