Un program de asistență tehnică pentru consolidarea bunei guvernări va fi implementat în Parlament, în perioada iulie 2016 – decembrie 2019, pentru accelerarea aplicării Acordului de Asociere, armonizarea legislației naționale cu cea europeană, creșterea eficienței și transparenței Legislativului, încurajarea egalității de gen, transmite CURENTUL.
Noul program pentru dezvoltarea instituțională a Parlamentului Republicii Moldova, în valoare totală de circa 4,3 mln de dolari SUA, este finanțat de Guvernul Suediei și va fi implementat cu susținerea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova. Obiectivele proiectului sunt de a oferi sprijin Parlamentului în implementarea Acordului de Asociere și a Agendei de Asociere, creșterea transparenței instituției, consolidarea capacităților instituționale pentru îmbunătățirea funcției legislative, a funcției de control parlamentar şi a celei de reprezentare a Parlamentului.
La ceremonia de semnare a documentului-cadru al proiectului „Consolidarea Guvernării Parlamentare în Moldova” au participat Președintele Parlamentului Andrian Candu, Ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, Coordonatoarea Rezidentă ONU și Reprezentanta permanentă a PNUD în Republica Moldova, Dafina Gherceva.
Speakerul Andrian Candu a exprimat gratitudine Ambasadei Suediei, Guvernului suedez, PNUD și altor parteneri de dezvoltare pentru sprijinul oferit în dezvoltarea parlamentară și a consolidării capacității instituționale.
”Acest proiect este o premieră pentru Parlamentul Republicii Moldova și este o nouă pagină în colaborarea Parlament – PNUD – Guvernul Suediei. Sper să fie de bun augur pentru multe acțiuni frumoase și cu impact pentru consolidarea capacităților instituționale ale Parlamentului, astfel încât Legislativul să devină cea mai bine organizată instituție din țară”, a declarat Andrian Candu.
”Noul proiect se înscrie în obiectivul PNUD de a consolida Parlamentul ca instituție. Scopul asistenței parlamentare în Moldova este susținerea Parlamentului în implementarea funcțiilor sale reprezentative, legislative și de control într-un mod democratic, transparent și eficient, care va duce la obținerea încrederii cetățenilor”, a menționat Dafina Gercheva, Coordonatoarea Rezidentă ONU și Reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova.
”Elaborarea acestui proiect este rezultatul eforturilor părților implicate în obiectivul nostru comun de a consolida capacitățile instituționale ale Parlamentului și a alinia instituția legislativă la standardele europene de bună guvernanță”, a menționat Ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller.
Adrian Platon