[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un nou proiect care va promova UE în R. Moldova. Se va desfăşura în cîteva etape!
20 Ianuarie

Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) lansează un proiect prin care va  promova Uniunea Europeană în școlile din R. Moldova, în perioada 9-27 martie 2015. Despre aceasta au anunțat organizatorii astăzi în cadrul unei conferințe de presă, transmite CURENTUL.

Galina Petcu, coordonatorul de Programe a declarat că, proiectul  are scopul de a  informa copiii și tinerii despre instituțiile, valorile, misiunea și programele de mobilitate academică ale UE.

„Proiectul se va desfășura în cîteva etape, prima fiind elaborare unui ghid pentru pedagogi și lucrători de tineret. Ghidul va fi elaborat de către Centrul Educațional „Pro-didactica”, o echipă de formatori a selectat și a elaborat un șir de materiale pentru a planifica în 3 săptămîni 15 activități socio- educative pentru tineri atît din școli, cît și din centrele de tineret”, a spus Petcu.

Potrivit organizatorilor, printre aceste activități se vor regăsi mese rotunde, training-uri, dezbateri, expoziții și chiar crearea unor euro-cluburi în cadrul instituțiilor de învățămînt.

Totodată, Galina Petcu a menționat că, cele 3 săptămîni au fost selectate nu întîmplător, fiecare avînd un generic specific.

„Prima săptămînă se va numi „Valorile europene” – va prezintă într-un mod mai interactiv față de tineri care sunt acele aspirații ale cetățenilor, literatura și arta, valorile și, de ce nu, în ce constă acel spațiu european. A doua săptămînă- prezintă mai mult o călătorie imaginară printre statele UE, iar a treia săptămînă se va numi „Europa cetățenilor” – tinerii vor analiza care sunt beneficiile aderării RM la UE, cît și să pună în dezbateri anumite mituri existente în ceea ce ține de procesul de aderare”, a subliniat ea.

În același context, organizatorii au afirmat că, întreaga campanie se va încheia cu tîrgul UE, în care tinerii vor putea concluziona acele 3 săptămîni de proiect.

Preşedintele CNTM, Doru Curoşu a spus că, speră ca acest proiect să fie unul de durată și va atrage atenția tinerilor pentru a putea crea o opinie proprie despre ceea ce reprezintă UE.

„CNTM și-a propus ca să aducă valorile, cunoștințele necesare mai aproape de tineri și anume de elevi pentru a le face cunoscută care sunt oportunitățile, beneficiile, valorile care se bazează UE, cum tinerii pot să beneficieze de aceste oportunități, ca să înțeleagă care este diferența avantajele și dezavantajele a UE”, a conchis Curoșu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților