Decizia de ieri a Consiliului Politic Național al PLDM a complicat și mai mult ecuația politică, dar și a aruncat într-o ceață și mai mare perspectiva democratică și europeană a Republicii Moldova. Despre asta scrie ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, într-o postare pe o reţea de socializare, transmite CURENTUL.
„În aceste zile de cumpănă pentru Republica Moldova, ca și oricare dintre cetățenii acestei țări, mă întreb: Ce se întâmplă cu adevărat și ce-i de făcut. În această situație, nu avem decât să urmăm sfatul lui Ion Creangă, adică să stăm strâmb și să judecăm drept”, scrie demnitarul.
În context, acesta vine cu câteva întrebări retorice.
„1) Cine este de vină pentru furtul de miliarde din sistemul bancar?
2) De ce cei din PLDM când au creat coaliția minoritară și Guvernul minoritar în frunte cu Gaburici au avut o atitudine total diferită decât acum?
3) De ce au luat apă în gură cei de la PLDM în 2013 când Mihai Ghimpu categoric nu a dorit să voteze pentru Vlad Filat în funcția de Prim-ministru, iar acum dau dovadă de o atitudine diametral opusă?
4) De ce în alte situații de o responsabilitate politică similară actualei nu a fost convocat Consiliul Politic al PLDM, dar s-au luat decizii pe undeva pe ascuns?
5) În lumina celor spuse mai sus, are dreptul moral PLDM să condiționeze crearea noii coaliții și învestirea noului Guvern?”.
„De fapt, sunt convins că, prin decizia CNP al PLDM de astăzi, acest partid a pornit pe calea autodesființării, punând, totodată, în pericol și viitorul european al RM. Decizia CNP al PLDM demonstrează clar că actualul lider interimar al formațiunii, Valeriu Streleț pune interesul personal mai presus decât interesul cetățenilor. Or, nu-mi explic ce vor face Valeriu Streleț și colegii săi în următorii trei ani, dacă nu vor contribui la dezvoltarea R. Moldova prin crearea unui Guvern pro-european funcțional. Cred că Dl. Streleț ar trebui să uite supărările și frustrările și să privească mai larg situația creată”, susţine Iurie Chirinciuc.
Potrivit demnitarului, în condiţiile actuale, unica soluție corectă este integrarea în UE prin unirea cu România. „Și eu cred că realizarea acestui obiectiv este tot mai aproape”, conchide Iurie Chirinciuc.
Adrian Platon