[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un istoric din stînga Nistrului, printre conducătorii unui partid politic de la Chişinău
3 Martie

Istoricul Petru Șornicov, cunoscut militant la începutul anilor 90 în favoarea drepturilor minorităților naționale, este membru al Consiliului Republican al Partidului Socialist din Moldova (PSM), transmite tribuna.md.

PSM este una din primele formațiuni politice din R. Moldova, fiind constituită la 14 martie 1992. La baza partidului, condus de ex-primarul de Bălți, Victor Morev, au stat atunci și lingvistul, adept al limbii moldovenești, Valeriu Senic și ex-ministrul Învățămîntului, Dumitru Zidu.

Petru Șornicov este docent al Universității de stat din Transnistria „Taras Șevcenco” și un aprig adversar al românizării și rusofobiei. El este considerat unul din cei mai redutabili specialiști în domeniul etnologiei moldovenești. Șornicov are 64 de ani și s-a născut în s. Peresecina, r-l Orhei, fiind rus de naționalitate. A absolvit facultatea de istorie a Universități de Stat din Moldova, a predat la catedră, dar a activat și în domeniul jurnalistic, și în cel de cercetare. Pînă în anul 1991 a fost colaborator al Institutului de Istorie a Academiei de Științe a Moldovei.

În 1990 devine deputat în Parlamentul R. Moldova, membru al Biroului Permanent al Legislativului. El a mai fost copreședinte și președinte al Sovietului Republican al Mișcării pentru Egalitate în Drepturi „Unitate-Edinstvo”. „Unitate-Edinstvo” și Partidul Socialist au candidat pe o platformă electorală comună la alegerile parlamentare din 1994, obținînd 28 de mandate. Mișcarea „Unitate-Edinstvo” își încetează activitatea în 1999.

Adrian Pancu

Inapoi la arhiva noutaților