Asociaţia Promo-Lex, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Coaliţia Nediscriminare, Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi (CAJPD) şi Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii vor implementa o campanie prin care vor explica ce înseamnă Legea 121 (privind combaterea discriminării şi asigurarea egalităţii). Despre aceasta s-a anunţat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia a patru ani de la intrarea în vigoare a acestei legi, transmite CURENTUL.
Yan Feldman, Președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, a spus: „Vom porni o campanie pe rețelele de socializare, mai întâi, cu spoturi publicitare în care se vor explica ce reprezintă legea 121”.
„Până acum am examinat 420 de cauze, am emis 230 de decizii din care 103 sînt de constatare a discriminării. Situația generală este că 82% din populație consideră că există discriminare, 1/3 s-a confruntat cu situații de discriminare, 1/5 s-au simțit discriminați, iar 1/3 au fost martori la acțiuni de discriminare”, a precizat Yan Feldman.
Potrivit lui, cele mai frecvente acțiuni de discriminare au loc în ceea ce ţine de etnie/gen, limbă, religie, rasă, opinie, vârstă, etc.
„Fiecare om aflat pe teritoriul Republicii Moldova poate fi sau este victimă a discriminării”, a spus el.
Olga Manole, reprezentant Promo-Lex, a menționat că Asociaţia și-a început mai activ activitatea în acest domeniu în 2014, preluând mai multe cazuri de discriminare. „În doi ani de zile, chiar în doi ani și jumătate, am reprezentat 15 cauze în fața instanței de judecată, la Curtea Supremă de Justiție, la CEDO etc. Legea este una aplicabilă, nu doar aprobată de Guvern şi votată de Parlament”, a declarat Olga Manole.
Dumitru Rusu, reprezentant al Coaliției Antidiscriminare, a menţionat că „societatea civilă depune un efort major pentru protejarea drepturilor omului”.
„În ultimii patru ani, coaliția s-a confruntat cu mai multe cazuri de discriminare. Recent, am obținut cîştig de cauză în procesul de judecată cu o farmacie și o rețea de bănci, pentru că nu dispuneau de rampe pentru oamenii cu nevoi speciale. Astfel de situaţii sînt multe și noi luptăm pentru a diminua acest fenomen”, a declarat el.
Cristina Parfeni, stagiară